fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

25 let Varne hiše: Dobrodelni pohod na Gospodično na Gorjancih

V soboto, 15. junija, smo v sodelovanju s Centrom za socialno delo Dolenjska in Bela Krajina organizirali dobrodelni pohod na Gospodično na Gorjancih. Pohoda se je udeležilo 62 pohodnikov.

 V okviru Društva življenje brez nasilja že 25 let deluje program Varna hiša. Z namenom, da obeležimo to dolgo delovanje, smo se v družbi podpornikov društva zbrali v Šumečem potoku v Gabrju, ter se skupaj odpravili proti Gospodični.

Z dvanajstim tradicionalnim pohodom s sloganom »Potreben je en sam korak – odločitev« smo želeli opozoriti tudi na problematiko pojava nasilja nad starejšimi. 15. junija namreč obeležujemo tudi svetovni dan boja proti nasilju nad starejšimi.

Dve tako pomembni obeležji smo praznovali skupaj s podžupanom Mestne občine Novo mesto, g. Urbanom Kramarjem. Skupaj s predsednico društva, Natalijo Petakovič, sta prerezala bel trak, iz katerega smo izdelali belo pentljo, simbol preprečevanja nasilja. Zbrane pa je nagovorila tudi direktorica Centra za socialno delo Dolenjska in Bela krajina, ga. Irena Kralj.

Z nami je bilo 62 podpornikov poslanstva našega društva, s katerimi smo opozorili na pomembnost preprečevanja nasilja in nudenju potrebne pomoči najbolj ranljivim.

Varna hiša je namestitveni program, ki že vrsto let nudi zatočišče in varen prostor ženskam, materam in otrokom, ki so žrtve nasilja. Poleg namestitve nudi celostno psihosocialno, materialno pomoč ter zagovorništvo. Program Varna hiša je javni, verificiran (pri Socialni zbornici Slovenije) in je vključen v Javno mrežo nastanitvenih programov za preprečevanje in reševanje socialnih stisk ranljivih skupin prebivalstva (po Resoluciji o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2022 – 2030).

25 let delovanja programa, kot je Varna hiša, govori o vztrajnosti, pogumu, moči, veri in tudi strokovnosti zaposlenih ter srčnosti prostovoljk-cev. V tem času smo se srečali s številnimi težkimi in bolečimi zgodbami žensk, mater in otrok. Kar 546 oseb je v naši hiši pridobilo začasen, a varen dom. Naše poslanstvo je zagotavljati varnost, nuditi zaščito življenja in zdravja, ter ohranjati dostojanstvo in izboljšati kvaliteto življenja na vseh ravneh.

Ob tej priložnosti se želimo zahvaliti vsem našim podpornikom, financerjem, članom društva, našim prijateljem in družinam, ki nas podpirajo pri izpolnjevanju našega poslanstva.

Vabimo vas k aktivni drži pri zmanjševanju nasilja in njegovih škodljivih posledic.

V imenu Društva življenje brez nasilja, Melita Kramar, strokovna vodja programa Varna hiša

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih