fbpx
Mestnik
Aktualno Zanimivosti & Zabava

ALI STE VEDELI? Da 1. maj ni le praznik dela, ampak je tudi bančni praznik

Njegova zgodovina se je začela v Chicagu leta 1886, ko so delavci postavili zahtevo po osem urnem delovnem času. Policija je povzročila med delavci pravi pokol, pet delavcev pa je bilo obsojenih na smrt. Na prvem kongresu II. internacionale v Parizu leta 1889 je bilo sklenjeno, da se vsako leto v spomin na čikaške delavce 1. maja organizirajo množične demonstracije in stavke. Danes je 1. maj v večini držav državni praznik.

Kaj pravijo šege in navade o prvem maju?

Ena od šeg tudi pravi, da so ljudje zgodaj zjutraj nabirali roso po travi ali grmovju ali pa tako, da so razprostrli rjuhe in jih potem zjutraj oželi v posode. Prvomajska rosa naj bi namreč pozdravila jetiko, golšavost, slabovidnost in druge bolezni, dekleta pa so verjela, da bodo ostala lepa, če si bodo s to roso umila obraz. Rosa naj bi tudi vse leto prenašala srečo.

Prvi maj je ponekod prevzel tudi vlogo prvega aprila. Na Švedskem so tistega, ki so ga naplahtali imenovali »majska gos« ali »majski vol«. Majsko gos prav tako poznajo tudi Angleži.

Prva poročila o postavljanju mlajev v Evropi segajo v 13. stoletje v Francijo. Mlaje povezujemo s kultom rasti in drevesom življenja. Okrog mlaja so zlasti mladi radi plesali. Ti plesi so imeli različna imena, ki pomenijo enako: v Angliji Maypole dance, v Nemčiji Baenertanz, v Španiji baile del cordon, na Koroškem rej, v Indiji pinnat kolattam, kjer plesalci mahajo s trakom, ki ga držijo v roki. podoben ples so plesali Baski, le da so držali v rokah sablje (cinta, dantza), v Mehiki in Venezueli so poznali voladores, letalce, ki so se za noge privezali na dolgo vrv na vrhu visokega mlaja, potem pa jih je kdo s posebnim postopkom vrtel, da so »leteli« okrog droga kot na vrtiljaku.

Na majski večer so se na zemljo spustile čarovnice. Kresove so prižigali tudi zato, da bi jih odgnali. Znane so bile tudi igre ̶ boji med dobrim in zlim, med poletjem in zimo. Na otoku Man je boj potekal med »kraljicama« Zime in Poletja s kiji, narejenimi iz bodičevja. Poletje je najprej ujeto, potem izpuščeno, končno pa triumfira nad Zimo.

Kako je mesec maj dobil ime?

Ime meseca izvira iz rimske mitologije, imenuje pa se po boginji Maji, ki je veljala za boginjo pomladi in rodovitnosti. Rimljani so jo počastili tako, da so najlepšemu mesecu v letu dali prav njeno ime.
Zanimivost meseca maja je tudi ta, da se noben drug mesec v letu ne začne na isti dan v tednu, kot mesec maj. Letos se maj začne na soboto, kar pomeni, da se noben drug mesec v tem letu ne začne na soboto.

S.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih