Pozor! Goljufi ponovno na delu

Na Goriškem je v četrtek prišlo do goljufije prek telefonskega klica o lažnem dobičku pri trgovanju s kriptovalutami, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Storilec je oškodovanca prek dveh nepooblaščenih bančnih transakcij oškodoval za 1700 evrov. Policisti javnost pozivajo k previdnosti pri deljenju svojih bančnih in osebnih podatkov.

Po navedbah policije se je storilec v telefonskem pogovoru predstavil kot uslužbenec znane menjalnice kriptovalut. Oškodovancu je zagotavljal, da ima slednji na računu dobiček pri trgovanju s kriptovalutami, ki ga lahko nakaže na oškodovančev bančni račun.

Oškodovanec je storilcu omogočil dostop do spletne banke prek spletne aplikacije Anydesk. Ta je nato opravil dve nepooblaščeni transakciji z njegovega bančnega računa in ga oškodoval za skupno 1700 evrov, so sporočili s policije. Policisti primer kaznivega dejanja še preiskujejo, na podlagi vseh ugotovljenih dejstev pa bodo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Policija v zadnjem obdobju obravnava večje število goljufij s telefonskimi klici o lažnem dobičku pri investiciji v kriptovalute. Goljufi običajno oškodovancem v polomljeni slovenščini zagotavljajo, da jih na virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov, zahtevani pogoj za izplačilo teh sredstev pa je namestitev programa za oddaljen dostop Anydesk na računalnik ali mobilno napravo. Storilci upravljajo z računalnikom, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu, so navedli policisti.

Policisti ob morebitnem oškodovanju svetujejo, naj oškodovanci zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo in dogodek prijavijo policiji ter obvestijo svojo banko.

Svetujejo tudi, naj se posamezniki ne oglašajo na neznane telefonske klice iz tujine, naj na računalnik ne nameščajo programov za oddaljen dostop do podatkov ter naj nikomur ne odobrijo dostopa do spletne banke in upravljanja z osebnimi računalniki ali mobilnimi napravami.

Povezane objave

Za težave z voznimi redi po navedbah AVK kriv premalo konkurenčen razpis

Kradli jabolka in povzročali škodo

Zaradi hudih poškodb umrla

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih