fbpx
Mestnik
Nino Batagelj s plakatom ob odprtju terase Gostišča Loka v Novem mestu, ki je danes po več mesecih ponovno odprl teraso
Aktualno Dogodki Novice

Če smo preživali zaprte gostilne, preživimo še odprte!

Heroji furajo v pižamah znova v akciji – tokrat s herojsko gverilo ob odprtju teras lokalov v JV Sloveniji in v Posavju.

 Da ne bi prišlo do zgod, ki jih naši ambasadorji govorijo iz vozička – plakat herojske gverile pred Toyoto ob odprtju lokalov

Včeraj so se invalidi, predstavniki Zavoda VOZIM, mudili v JV Slovenijo in Posavje, kjer so več lokalom, ki so prvič po več mesecih testno odprli vrata svojih teras, predali materiale herojske gverile s pomenljivim pozivom: “Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte!« za manj voženj pod vplivom alkohola.

Namizna nalepka, ki opozarja goste, da alkohol in avto ne gresta skupaj

V Zavodu VOZIM z iniciativo Heroji furajo v pižamah že od leta 2017 zaneseno spodbujajo predvsem mlade, naj spremenijo odnos do vožnje pod vplivom alkohola ter postanejo varni in odgovorni vozniki. Tokrat so se hitro odzvali na odprtje teras lokalov, ki so se v JV Sloveniji in v Posavju odprli prav danes, na mednarodni dan žena.

Ukrepi za zajezitev epidemije Covid-19 so močno posegli v mobilnost Slovencev in zmanjšali promet, a največji vzrok za črno statistiko na naših cestah je še vedno alkohol. Zaskrbljujoča pa sta podatka:

  • da delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč v 2020 znaša kar 37 % (za kar 6 % več kot v letu prej) ter
  • da je kar 60 % udeležencev v prometu življenje izgubilo med petkom in nedeljo ter na dela proste dni.

Ta dva podatka sta jih spodbudila, da ob odprtju lokalov pozovejo lastnike, predvsem pa opozorijo vse obiskovalce s pomenljivim sloganom: Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte. Ter ga podkrepili s pozivom: Nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in vedno poskrbi za varen prevoz.

»Ponovno odprtje je lahko tudi priložnost za resetiranje in večjo odgovornost prav vsakega med nami,« je pozval Nino Batagelj, naš ambasador, ki se je poškodoval zaradi alkohola. »Vožnja pod vplivom alkohola je največkrat vzrok za najhujše prometne in tudi druge nesreče, za katerimi se skrivajo težke zgodbe.«

V Novem mestu in Posavju bodo v naslednjih dneh obiskali več lokalov, ki jim bodo predali materiale – namizne nalepke in WC  plakate, s katerimi bodo opozarjali obiskovalcev na terasah na še vedno najbolj pretečo nevarnost za povzročitev prometnih nesreč – vožnjo pod vplivom alkohola. Mimoidoče pa bodo v naslednjih dneh na to opozarjali tudi plakati v mestnih središčih.

Lastnik Gostišča Loka v Novem mestu Franci Judež se je na naš klic takoj odzval in z veseljem opremil lokal z materiali, ob tem pa povedal: »Pri nas se zavedamo, kako je pomembno, da obiskovalce ozaveščamo, da ne vozijo pod vplivom alkohola. Vedno se odzovemo na tovrstne akcije, ker nam je pomembno, da naši gosti pridejo varno domov.«

Pogovor ambasadorjev Zavoda VOZIM z obiskovalci lokala in predaja materialov

»Kontinuirano delo in hitri odzivi na razmere, kot je trenutna, so ključni za ozaveščanje ljudi in vzpostavljanje zavedanja, da alkohol in vožnja ne gresta skupaj. Danes so bili obiskovalci Gostišča Loka in drugih lokalov zelo dovzetni za sporočila, ki smo jih predali, saj se tudi sami zavedajo, da lahko le sami prispevajo k odgovornejšem ravnanju v prometu,« je še za konec dodal Nino Batagelj in pozval vse, da je odgovorno ravnanje ključno za izboljšanje prometne varnosti.

Iniciativa Zavoda VOZIM, zavarovalnice GeneraliToyote Slovenija in agencije Luna \TBWA je mednarodno nagrajen model, ki v lokalnem okolju povezuje vse ključne deležnike; mlade, starše, učitelje, odločevalce in strokovnjake, da skupaj pridejo do konkretnih rešitev za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola. Do sedaj smo celosten pristop Heroji furajo v pižamah izvedli v:-         10 občinah-         Dosegli 14.536 mladih-         Izvedli 700 prevozov-         Dosegli 640+ objav v medijih-         Izvedli 5 interaktivnih motivacijskih delavnic z ambasadorji sezone 2020 – vplivnimi mladimi športniki in pevkoCelosten in učinkovit model Heroji furajo v pižamah, sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje in Javne agencije RS za varnost prometa, je prepoznala tudi Evropska komisija in ga v 2018 nagradila z nagrado »Excellence in Road Safety«, v 2019 pa mu dodelila še prestižno nagrado »Jacques Barrot Grand Prize« za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v zadnjih štirih letih.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih