fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

CEKR: prva trgovina na rinfuzo na Dolenjskem

Ob današnjem svetovnem dnevu Zemlje je v centru Novega mesta svoja vrata odprla zero waste trgovina CEKR. Gre za trgovino na rinfuzo, kar pomeni, da pri njih nakupujete s svojo embalažo. K naravi prijaznemu nakupovanju vas vabita mladi podjetnici Jasmina Avbar in Jasmina Jeršin.

V okviru otvoritve so pripravili tudi okroglo mizo Življenje brez odpadkov – mit ali resnica, ki jo je vodila Jana Miklavčič.

Vida Čadonič Špelič, direktorica občinske uprave Novo mesto, je poudarila, da je ponosna, da je Novo mesto spet prvo na nekem projektu – trgovina CEKR je namreč prva zero waste trgovina na Dolenjskem. Kot je povedala, je občina Novo mesto že v mreži zdravih mest, med drugim to pomeni, da si prizadevajo za zdravo okolje. So se pa na današnji okrogli mizi strinjali, da bo treba na tem področju izvesti še več konkretnih akcij, ki se bodo poznale tudi na številkah.

Bojan Kekec, direktor Komunale Novo mesto je namreč povedal, da količine odpadkov ne znižujemo že 20 let. Kot je rekel, nam digitalizacija sicer prinaša kup prednosti, a nas hkrati sili v cono udobja: “Med korona obdobjem se je povečalo število nakupov preko spleta, kar posledično prinaša več odpadkov. Največji problem je v nas samih. Treba je spremeniti življenje, kar je težko. Iti iz cone udobja in narediti več za okolje. Prvi korak je, da pri Ribničanu kupimo pleteno košaro in se z njo odpravimo po nakupih. Kar lahko naredi komunala, je osveščanje. Začenjamo v šolah, pomembno pa je, da otrokom to znanje predajajo tudi starši. Naše glavno sporočilo je – ne uporabi odpadka, če to ni nujno potrebno.”

Kot je dodal Peter Geršič, vodja razvojno projektne pisarne na MO Novo mesto, mora biti zero waste naš cilj: »Občina je pri tem lahko dober zgled. Bodo pa ljudje morali razumeti, da se bo treba odrekati udobju za višjo kakovost življenja. To je tek na dolge proge.«

Dogodek je obiskal tudi minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič, ki je zbrane nagovoril z besedami: “Zgledovati se moramo po naših prednikih, ki so živeli veliko bolj naravno, zeleno. Ne rabimo se zgledovati po Bruslju, ampak po svojih babicah. Spodbujamo šole in vrtce, da kupujejo pri lokalnih kmetih, a na terenu opažamo, da je glavni problem v tem, da vseh živil ne morejo kupiti pri istem dobavitelju, zato se raje odločajo za nakup pri večjih trgovcih. Digitalizacija pa nam omogoča platforme, na katerih z enim klikom hkrati naročiš produkte različnih kmetov.” Minister je zelo optimističen glede zelene prihodnosti, vesel pa je tudi trgovine CEKR v Novem mestu. “Pomen te trgovine je, da spodbuja in vsakodnevno ozavešča, da lahko živimo drugače.”

Zbrani na okrogli mizi so spodbudili nakupovanje pri lokalnih kmetih, da bi bila pot od vil do vilic čim krajša. Širok nabor izdelkov nam bo odslej na voljo tudi v trgovini CEKR, kjer je na rinfuzo možno kupiti testenine, stročnice, moke, granole, prigrizke itd., pa tudi čistila, detergente ipd. Na voljo je tudi sveža zelenjava z okoliških kmetij, s pekarne Kisli pek iz Sevnice pa jim bodo dvakrat tedensko dostavljali sveže pekovske izdelke iz droži.

M.Z.L.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih