fbpx
Mestnik
Foto: SB Novo mesto
Aktualno Dogodki Novice

Danes praznujejo “babice”

Danes 5. maja obeležujemo Mednarodni dan babic, ki ga je Svetovna babiška organizacija posvetila babiški stroki in babicami. Obeležuje se že od leta 1992 in od takrat se vsako leto znova spominja in opominja na namen in pomen babiške stroke in poslanstva in to je vzdrževanje ustreznih ukrepov in pristopov za izboljšanje zdravja nosečnic, mater in novorojenčkov.

Zamisel o praznovanju mednarodnega dneva babic se je razvila konec osemdesetih letih na Nizozemskem v sklopu konference Mednarodne organizacije babic. Prvo praznovanje se je odvilo 5. maja 1991 in sicer pod geslom »K varnemu porodu za vse do leta 2000«. Danes se mednarodni dan babic obeležuje v več kot 50 državah po celem svetu, pri tem pa vsako leto sodelujeta Svetovne zdravstvene organizacija in Mednarodna organizacija babic.

“Sledite podatkom, vlagajte v babice”

Letošnji slogan mednarodni dan babic se glasi “Sledite podatkom, vlagajte v babice”. Na to bo skozi celo leto 2021 opozarjala in spominjala tudi Svetovna babiška organizacija. Še posebej zato, ker želi svetu sporočiti, da je bil na tem področju sprejet tudi cilj trajnostnega razvoja (do leta 2030). Ta stremi k zmanjšanju umrljivosti mater in otrok po celem svetu, babice celega sveta pa imajo ob tem izredno veliko vlogo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije namreč vsako leto zaradi vzrokov, povezanih z nosečnostjo še vedno umre veliko preveč žensk in otrok.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih