fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

Dijaki gimnazije Novo mesto na spletnem pogovoru z evroposlancema

Dijaki gimnazije Novo mesto so se v ponedeljek v okviru predmeta retorika in člani kluba Interact udeležili spletnega pogovora z evropskima poslancema Ljudmilo Novak in dr. Klemnom Grošljem. Pogovor, ki je potekal v okviru projekta Evrošola EPAS, je moderiral Mito Žnidarko iz Hiše Evropske unije.

Dijaki so pripravili šest sklopov vprašanj, in sicer o delovniku evropskih poslancev in politični karieri obeh gostov, o epidemiji v Sloveniji in EU, vplivu brexita na evropsko gospodarstvo in mlade, socialnem omrežju in sovražnem govoru, varovanju okolja in kriznem upravljanju ob potresih in drugih naravnih katastrofah ter o vrednotah EU. Odgovori obeh evropskih poslancev so bili zanimivi, argumentirani in izčrpni.

Vtise o okrogli mizi so zapisali trije udeleženci

Ekaterina Petrovič, 4.d

“Izkoristili smo enkratno priložnost in se udeležili pogovora z evropskima poslancema Ljudmilo Novak in Klemnom Grošljem. Čeprav ima večina mladih ob besedah Evropski parlament in poslanci asociacijo na suhoparno in »dolgočasno« politiko, je ta pogovor pokazal ravno nasprotno. Osredotočal se je predvsem na aktualne teme, ki pri večini vzbujajo strah, zaskrbljenost in željo po spremembah, začinili pa smo ga tudi z osebnejšimi vprašanji. Dve temi sta posebej vzbudili moje zanimanje – EU in epidemija Covid-19 ter vpliv brexita na mlade in njihovo zaposlovanje. Hvaležna sem za tako priložnost, saj mi je odprla širši pogled na svet, politiko in predvsem na naš danes in jutri. Mislim, da se mladi v tej starosti premalo zavedamo realne situacije, ki nas obkroža, ter se na žalost preveč zanašamo na govorice in rumeni tisk.

Val Vidmar in Kal Vilan Kotar Dražumerič, 2.c

“Oba poslanca sta odlično odgovorila na naša vprašanja in izrazila svoje mnenje. Odgovori so bili poučni, tako da smo bolje spoznali delovanje Evropske unije. Zanimivo je bilo, ker smo spoznali mnenja predstavnikov dveh nasprotnih političnih strani. Na nekaterih področjih sta se poslanca strinjala, na drugih sta si nasprotovala. Spoznala sva, da ima Evropska unija veliko programov in načrtov, katerih cilj je pomagati nam in vsem državam članicam. Za mnoge od teh programov prej še nisva slišala. Poleg tega sva dobila vpogled v življenje poslanca. Čeprav opravljata glavnino svojih dejavnosti v tujini, se trudita, da ohranjata aktiven stik z državljani. Zanimivo je bilo slišati, da imata skoraj enako mnenje o brexitu. Njuni odgovori so v nama vzbudili optimizem in obudili najino zanimanje za Evropsko unijo.” 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih