fbpx
Mestnik
Foto: MONM
Aktualno Dogodki Novice

“Dojenje naj bo sprejeto povsod”

Mestna občina Novo mesto je na materinski dan organizirala novinarsko konferenco, na kateri so v sodelovanju z UNICEFOM Slovenija in Splošno bolnišnico Novo mesto predstavili projekt Dojenju prijazno mesto. Gre za nacionalni projekt, pri katerem sodelujejo štiri mesta, poleg Novega mesta še Kranj, Mislinja in Slovenj Gradec, na Mestni občini Novo mesto pa kot prvi v Sloveniji predstavljajo aktivnosti in cilje projekta, ki jih bodo ob pridobivanju naziva peljali v prihodnjih dveh letih.

Na novinarski konferenci je podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič izpostavila, da bodo skozi program Dojenju prijazno Novo mesto do konca avgusta 2022 na Mestni občini Novo mesto skupaj s partnerji Splošno bolnišnico Novo mesto, Zdravstvenim domom Novo mesto ter Dolenjskimi lekarnami izvajali aktivnosti predstavitvene, prilagoditvene, izobraževalne ter senzibilizacijske narave in ob sodelovanju s številnimi novomeškimi organizacijami dosegli višjo raven ozaveščenosti nosečnic, staršev ter splošne populacije o pomenu in prednostih dojenja. »S tem želimo na eni strani zagotoviti čim višjo stopnjo informiranosti pri odločitvi za polno dojenje, na drugi strani pa vplivati na ozaveščenost javnosti o dobrobiti dojenja in zvišati raven strpnosti do hranjenja otrok na javnih mestih. Nihče izmed nas ne obeduje v toaletnih prostorih, zato je prav, da se ljudje zavedajo, da dojenje v javnosti ni sramotno temveč le osnovna potreba naših najmlajših soobčanov,« je izpostavila Sara Tomšič. Tako se bodo v Mestni občini Novo mesto potrudili, da v prihodnjih dveh letih spodbudijo čim več institucij, gostinskih ponudnikov in javnih zavodov, da znotraj prostorov poskrbijo tudi za ustrezen kotiček za dojenje.

Projekt, ki pravzaprav v takšnem obsegu orje ledino v slovenskem prostoru, je že v prvem mesecu od najave naletel na pozitivne odzive javnosti. Projekt pozdravljajo tudi gostje novinarske konference Andreja Tekauc Golob, dr. med., specialistka pediatrije in Mednarodna pooblaščena svetovalka za laktacijo (IBCLC), sicer predsednica UNICEF-ovega Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja (NOSD), pred. Renata Vettorazzi, dipl. m. s., univ. dipl. org., IBCLC, podpredsednica NOSD in Tatjana Pavlin, dr. med., specialistka pediatrije, IBCLC in predstojnica oddelka za pediatrijo Splošne bolnišnice Novo mesto.

Tatjana Pavlin, dr. medicine je na novinarski konferenci predstavila stanje v Novem mestu na področju dojenja v zadnjih letih. »V Splošni bolnišnici Novo mesto smo med prvimi v Sloveniji pridobili naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Oba naziva tudi uspešno vzdržujemo. Opažamo pa, da je informacij v zvezi dojenjem sicer na pretek v raznih oblikah, vendar so dostikrat neenotne ali celo zavajajoče. Želimo si, da bi nosečnice, doječe mamice in vsi zainteresirani imeli možnost pridobiti informacije in svetovanje v skladu z najnovejšimi strokovnimi dognanji in v okolju, ki je naklonjeno dojenju. Projekt Dojenju prijazno mesto je idealno nadaljevanje naših prizadevanj,« je poudarila Tatjana Pavlin, dr. medicine.

Andreja Tekauc Golob, dr. medicine in predsednica UNICEF-ovega nacionalnega odbora za dojenje je na konferenci  predstavila namen in cilje projekta, deset korakov do Dojenju prijaznega mesta, ki jih bodo v prihodnjih dveh letih izpolnjevala mesta v fazi pridobivanja naziva, ter priporočila Svetovne zdravstvene organizacije glede dojenja. »Ključni poudarek projekta je izobraževanje zdravstvenih delavcev in vseh tistih, ki pridejo v kontakt z nosečnicami, materami, otroci in družinami. Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo DPM, pokaže svojim prebivalcem, da jim želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Na ravni države pomagati povečati odstotek izključno dojenih otrok v prvih 6 mesecih in nato ob ustrezni dopolnilni prehrani nadaljevanje dojenja do 2 let starosti otroka ali po želji še naprej,« je poudarila Andreja Tekauc Golob, dr. medicine.

Na Mestni občini Novo mesto so predstavili aktivnosti za izpolnitev desetih korakov, potrebnih za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto, ki jih bodo izvajali v prihodnjih dveh letih. Med drugim so izpostavili redno delovanje delovne skupine partnerjev programa, vzpostavljanje rednih aktivnosti v okviru zdravstvenih ustanov in priprava seznama izboljšav v Novem mestu, ki bi vzpodbujale in podpirale dojenje v Novem mestu. V letih 2021 in 2022 nameravajo ob podpori NOSD in lokalnih zdravstvenih ustanov izvajati izobraževanja oz. predavanja o prednostih dojenja tako za otroke, mamice, družine in skupnost. »Verjamem, da bomo z ozaveščanjem in našimi aktivnosti dober zgled za skupnost ter za odločitev za polno dojenje priskrbeli dovolj kakovostnih informacij, kar pa bo pozitivno vplivalo na razvoj otrok na našem območju« je ob predstavitvi izpostavila podžupanja Mestne občine Novo mesto Sara Tomšič.

Projekt, ki ga UNICEF Slovenija izvaja v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja (NOSD) in Ministrstvom za zdravje, je usmerjen v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju.Cilj projekta Dojenju prijazno mesto je izboljšati pogostnost dojenja na celotnem področju občine kot naravnega, zdravega in običajnega načina zgodnjega hranjenja otrok. Eden izmed ključnih ciljev Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 je med drugim tudi povečati delež dojenih otrok. Z izvajanjem programa Dojenju prijazno mesto se tako uresničuje nacionalni program, v katerem je dojenje prepoznano kot ključni dejavnik za razvoj poznejših zdravih prehranskih navad posameznika.

Kot poudarjajo na Ministrstvu za zdravje, je zdrava prehrana v najzgodnejšem obdobju pomembna za preprečevanje razvoja kroničnih nenalezljivih bolezni ter debelosti v odraslosti. Debelost zlasti otrok in mladih postaja vedno večji problem posameznika in družbe v svetu, zato je toliko bolj pomembno, da v boju zoper njo  prepoznavamo v dojenju močnega zaveznika. Program je pomemben tudi iz ekonomskega vidika, saj dojenje v splošnem pomaga pri zagotavljanju blaginje, saj z dojenjem družina tudi prihrani. Okolje, ki spodbuja dojenje je po besedah predstavnic UNICEF-a ključno pri vzpostavljanju zdravih začetkov vsakega posameznika.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, je ob predstavitvi projekta zapisal, da je vesel, da so se v pobudo Dojenju prijazna mesta kot prva vključila štiri slovenska mesta – Novo mesto, Kranj, Slovenj Gradec in Mislinja. »S tem svojim prebivalcem sporočate, da jim želite boljše zdravje, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Lokalni skupnosti pošiljate sporočilo, da spoštujete njihove želje in cenite prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in celotne skupnosti. Želim si, da bi v prihodnje tudi ostala mesta v Sloveniji sledila vašemu vzoru in zagotavljala maksimalno podporo dojenju v lokalnem okolju«, poudarja Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

MONM

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih