fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Dolenjski dnevi na Krki

V Straži je ta konec tedna potekala  tridnevna prireditev »Dolenjski dnevni na Krki« v okviru katere se je včeraj odvijal tudi nedeljski spust po reki Krki.  Tradicionalni Dan na Krki poteka že od leta 2010, prvi vikend v juliju v organizaciji Občine Straža. Kot je povedal župan Dušan Krštinc se je prireditev rodila iz ideje za nedeljski spust, pred osmimi leti pa je največji rekreativni dogodek na dolenjski lepotici prerasel v tridnevno prireditev z naslovom »Dolenjski dnevi na Krki«.  Udeleženci na vodi in ob vodi so uživali v rekreaciji in druženju.

Dan na Krki je bil vrhunec in osrednji dogodek te tridnevne prireditve. Po Krki se je pod mostom v Soteski spustilo 29 raftov in dva čolna na katerih je bilo skupaj čez 200 udeležencev. Za rafte in ostalo opremo ter varnost so poskrbeli v Rafting klubu Gimpex Straža, ki že vrsto let spremlja celoten spust. Poleg raftarjev so pri organizaciji pomagali še
prostovoljni gasilci PGD Vavta vas in PGD Dolenja Straža ter člani Kajak kanu kluba Straža.

Vožnja je vselej rekreativnega značaja, ob tem pa je pomembno tudi druženje vseh sodelujočih, ki uživajo v naravi in spremljevalnih dejavnostih ter aktivno in koristno preživljajo prosti čas. Kot so povedali sodelujoči na spustu, je bil letos nekoliko nižji vodostaj reke Krke, zato je bilo treba na nekaj plitvinah sestopiti iz plovil. Posebej zanimivo je bilo na brzicah jezov v Rumanji vasi, Vavti vasi in Zalogu, saj je nepisano pravilo, da na cilj nihče ne sme priti suh. Za hlajenje so z vodno prho poskrbeli tamkajšnji gasilci, za dobro voljo pa so na več postajah, kot tudi na cilju, zaigrali veterani straške godbe ob spremljavi gostujočih godbenikov iz Loč.

Ta dan so mnogi ljubitelji reke Krke izkoristili priložnost za kopanje, supanje ter vožnjo z rafti, kanuji in čolni. Že nekaj let zaključek spusta v Zalogu spremljajo tekmovanja in igre na vodi med vasmi ter športne dejavnosti na travi. Tako so najmlajši iskali izgubljeni zaklad, ekipe odraslih pa so se pomerile med seboj v veslanju na čas.

Sobota je bila v znamenju balinarskega turnirja ona-on v športnem parku Breza. Petkovo popoldansko dogajanje pa se je odvijalo na peš mostu pri Osnovni šoli Vavta vas. Za otroke je nastopil Dino, pripravili so cirkuške vragolije, zapela je Alenka Kolman, otroci so sodelovali v poslikavah obraza, spuščali so se po mavričnem toboganu ter sodelovali v igrah. Zvečer so prisluhnili koncertu kantavtorice Špele Cesar, sledil pa je spust lučk na katere so najmlajši zapisali svoje želje.

Župan Občine Straža
Dušan Krštinc

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih