fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Globa zaradi neuporabe zaščitne maske je brez pravne podlage!

Epidemija koronavirusa je terjala številne spremembe, ki tako ali drugače vplivajo na vsakodnevno življenje ljudi. Poleg redne uporabe razkužil ob vstopu v zaprte prostore je nekaj vsakdanjega postala tudi maska na obrazu. Veliko pozornosti le-te zahtevajo predvsem v obdobjih, kot naj bi bilo nošenje mask obvezno tudi na odprtih javnih površinah, kot denimo sedaj v času t.i. »lockdowna«.

Že nekaj časa se govori o tem, vendar si nihče ni drznil potrditi, ali ta informacija resnično drži. Gre se o nošenju obraznih mask, kirurških ali iz blaga, zaradi katerih policisti ob nevestnem nošenju zavzeto pišejo globe v višini 400 evrov. Odvetniška družba Krašek potrjuje domneve mnogih, in sicer, da so tovrstne globe brez pravne podlage!

Foto: Andraž Krašek

Kaj pravi Zakon o nalezljivih bolezni?

Policija za izdajo tovrstnih plačilnih nalogov kot pravno podlago navaja Zakon o nalezljivih boleznih. Vendar pa se Zakon pravzaprav sploh ne ukvarja z vprašanji zaščitne opreme, saj tam piše tako:

»Kadar z ukrepi, določenimi s tem zakonom, ni mogoče preprečiti, da se v Republiko Slovenijo zanesejo in v njej razširijo določene nalezljive bolezni, lahko Vlada Republike Slovenije odredi tudi naslednje ukrepe:

  1. določi pogoje za potovanja v državo, v kateri obstaja možnost okužbe z nevarno nalezljivo boleznijo in za prihod iz teh držav;
  2. prepove oziroma omeji gibanje prebivalstva na okuženih ali neposredno ogroženih območjih;
  3. prepove zbiranje ljudi po šolah, kinodvoranah, javnih lokalih in drugih javnih mestih, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni;
  4. omeji ali prepove promet posameznih vrst blaga in izdelkov.«

Očitno je torej, da določila ne govorijo o uporabi ali neuporabi mask ter drugih zaščitnih sredstev, temveč lahko posameznika oglobijo zgolj v primeru neupoštevanja zgoraj navedenih določil, kot je denimo potovanje v druge države, gibanje na okuženih območjih, prepovedi zbiranja na javnih mestih ter v primeru prometa z določenimi izdelki, ki so začasno prepovedane.

Odvetniška družba Krašek je Policijo tako zaprosila za interpretacijo glob v povezavi z nenošenjem mask, od koder pa so prejeli pojasnilo, da skušajo kršitev obveznega nošenja mask »stlačiti« v 2. točko, ki prepoveduje oz. omejuje gibanje. Torej omejitev gibanja za njih ne pomeni le »omejitev gibanja«, temveč tudi ali takrat nosiš zaščitno masko in kako jo nosiš.

»Takšna interpretacija je po moji oceni povsem zgrešena. V kaznovalnem pravu velja načelo zakonitosti (28. člen Ustave) in iz njega izhaja načelo določnosti (lex certa), ki poenostavljeno pomeni, da morajo biti prepovedana ravnanja vnaprej natančno določena. Zgoraj citirani člen se z nošenjem mask pač ne ukvarja, zato z ne/nošenjem maske tega prekrška pač ne storiš,« je prepričan odvetnik Andrej Krašek.

Iz navedenega torej sledi, da Zakon o nalezljivih boleznih ne daje nikakršne pravne podlage, s katero bi lahko nadzorni organi izrekali globe za uporabo, neuporabo ali napačno uporabo zaščitnih sredstev, kot je tudi maska. A poudarjamo, da s to informacijo ne želimo spodbujati neuporabe zaščitne maske. Prepričani smo namreč, da so preventivni ukrepi vsekakor na mestu in zgolj s skupnimi močmi in maksimalnimi zaščitnimi ukrepi lahko prispevamo k manjšemu prenos okužb. Vendar pa je prav, da se vsi zavedamo svojih pravic in se tudi znamo postaviti zase.

M.K.

Vir: https://krasek.eu/blog/globa-ker-ni-maske/?fbclid=IwAR2wYYYt2iFb_YiJp012Cazjet8UAyOTOclmQTmRl-9FiRiIUA4pICq18Uw

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih