fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Novice

IKEA igra po svoje… in to družbeno odgovorno

Včeraj je tako imenovani strogi “lockdown” iz teorije prešel v prakso. Ljudje nismo vedeli, ali je to zgolj prvoaprilska šala ali se dejansko dogaja popolni nesmisel.

Nujne stvari v Sloveniji očitno veljajo za nenujne in obratno, nenujne stvari so v Sloveniji nujne

Nakup pohištva, avtomobila, bele tehnike in… ja, skoraj vsega je pomembnejše od šolanja. Točno to posredujemo našim otrokom, enkrat (kmalu) voditeljem družbe.

A IKEA se ne strinja

Medtem ko so raznorazni pohištveni centri včeraj na veliko objavljali in sporočali, da njihova vrata ostajajo odprta in entuziastično vabili k obisku (nekateri bodo odprti celo med prazniki), pa je IKEA (verjetno edina) sporočila, da se pri njih v času lockdowna, torej od 1. do 12. aprila nakupuje le preko spleta ali prevzema, fizična trgovina pa bo ZAPRTA. Kot so nam sporočili:

»Glavna prioriteta družbe IKEA je zagotoviti varnost in zdravje naših kupcev in zaposlenih, zato smo se ob upoštevanju trenutne epidemiološke situacije in v podporo preprečevanju širjenja virusa odločili, da v celoti in dosledno upoštevamo sprejete ukrepe ter trgovino IKEA od 1. do 12. aprila začasno zapremo. Obisk vseh, ki so v tem obdobju že rezervirali termin, bo žal moral biti prestavljen. Vsi, ki želijo trgovino obiskati, pa bodo morali rezervirati nov termin obiska. Bo pa v času od 1. do 12. aprila obratovala naša spletna trgovina. Nemoteno bo tudi poslovanje storitve Klikni in prevzemi. Prevzem bo možen na prevzemnih mestih v Ljubljani in Mariboru.«

Družbena odgovornost je obveznost človeštva, da uresničuje skupne cilje družbe

Najbolj splošno lahko družbeno odgovornost opredelimo kot obveznost človeštva, da uresničuje skupne cilje družbe.

Družbena odgovornost podjetij je…

  • …pojmovanje splošne odgovornosti podjetij do naravnega in družbenega okolja;
  • bistvo obnašanja podjetij in odgovornost za njihov celoten vpliv na družbo, v kateri delujejo;
  • …usmeritev, ki podjetje vodi k doseganju dobičkov, vpliva na pozitiven odnos do okolja, družbe in ekonomskih dejavnikov, ki vplivajo na družbo.
  • Poglavitni cilj družbene odgovornosti je oblikovati vse višje standarde življenja, ob tem pa ohraniti dobiček podjetja in koristi ljudi tako zunaj kot znotraj okolja podjetja

IKEA je očitno edino podjetje, ki sliši celotno definicijo družbene odgovornosti in jo tudi upošteva. Ostala podobna podjetja nekatere dele raje (pre)slišijo kot druge.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih