fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Imamo v korona času manj novorojenčkov?

V novomeški porodnišnici so imeli lansko leto 1248 porodov, leto pred tem pa so beležili rekordno število porodov, in sicer 1317. “Glede na to, da je število porodov v Sloveniji v lanskem letu manjše kot pred enim letom, ne moremo govoriti o kakšnem pozitivnem vplivu koronske karantene števila zanositve,” pravi Damjana Koželj, predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo. Čeprav imajo letos nekoliko več porodov pa pojasni, da so ta nihanja normalna.

Damjana Koželj ( predstojnica) in Jelka Cimermančič ( glavna medicinska sestra oddelka) v alternativni porodni sobi. Foto: SB NM

Pred porodom na hitri test


Tudi v novomeški porodnišnici zaradi razglašene epidemije izvajajo poostrene ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. To pomeni, da vse porodnice in ginekološke pacientke, ki jih sprejmejo, testirajo s hitrimi antigenskimi testi. Še vedno pa je dovoljeno, da je pri porodu prisoten spremljevalec ali spremljevalka. Ta mora izpolniti poseben vprašalnik o zdravstvenem stanju, med potekom poroda pa mora ves čas imeti oblečen zaščitni plašč in nositi masko. Kako pa je z masko porodnice med porodom? “Masko naj bi med porodom uporabljala tudi porodnica, vendar si jo običajno sname, ko je porod v najbolj intenzivni fazi in je potrebno globoko predihavanje popadkov, da ji s tem porod olajšamo,” pojasni Koželjeva. Po končanem porodu pa si mora porodnica masko ponovno namesti.
Tudi med epidemijo parnerju dovoljeno za sobivanje, obiski pa so še vedno prepovedani.
Če se partner odloči za sobivanje skupaj s porodnico in novorojenčkom po porodu, tudi njega testirajo s hitrim antigenskim testom. Mora pa v tem primeru ostati le v porodnišnici in je tri dni ne sme zapuščati.

Slika porodnice in porodne ekipe za novo leto 2020, ko korone še ni bilo.


Kaj pa če je porodnica pozitivna?


Če se na hitrem testu ugotovi, da je porodnica pozitivna, ji odvzamejo še PCR test in jo do izvida obravnavajo kot pozitivno. To pomeni, da porodno sobo izolirajo, pri njej pa je ta čas samo ena babica v popolni zaščitni opremi. Po porodu pa jo namestijo v izolacijsko sobo. Na vprašanje ali testirajo novorojenčke dr. Koželjeva odgovarja, da v takšnem primeru, ko je porodnica pozitivna, iz popkovnice odvzamejo kri za protitelesa na Covid, saj naj bi novorojenček prejel protitelesa od matere preko popkovnice in je torej zaščiten. Torej novorojenčke ne testirajo, razen, če se mu pojavijo simptomi, kot so vročina, kašelj, zamašen nos.


“Če je pozitivna v zadnjih treh mesecih nosečnosti, jo napotimo tudi na pregled v COVID ambulanto v Porodnišnico Ljubljana. Tudi če je pozitivna v času poroda in porod še ni v aktivni fazi, se z ljubljansko porodnišnico dogovarimo o eventuelnem porodu v Ljubljani.”

Do sedaj en primer pozitivne porodnice


Imeli so en primer, kjer je bila porodnica pozitivna in je bila po porodu na oddelku v izolacijski sobi. “Pri nekaj drugih pa smo porod zardi pozitivnega hitrega antigenskega testa sicer vodili v popolni zaščitni opremi, kot da je pozitivna – to za porodnico ni nič drugače, bolj naporno je le za babico in zdravnika- vendar se je izkazalo, da je bil PCR test negativen,” pravi.


Kar porodnicam v tem času manjka je materinska šola


V času epidemije niso opazili, da bi bili porodi drugačni. Predvsem tistim, ki niso še rodile manjka materinska šola in priprava na porod. Ker le-ta še vedno ni možna v živo, jo izvajajo virtualno,vendar imajo zaenkrat le dve temi: porod in pa dojenje ter poporodno bivanje na oddelku. Za konec doda: “Vse nosečnice ( tudi iz drugih zdravstvenih domov) zelo lepo vabljene, da se na materinsko šolo prijavijo in sicer na email sola-za-starse@sb-nm.si, da jim potem pošljemo vabilo za udeležbo. Na isti email naslov lahko pošljejo tudi specifična vprašanja, ki jih imajo glede poroda ali bivanja na oddelku. Poleg tega pa nudimo tudi individualne razgovore z babico, kjer se lahko pogovori osebno o vsem, kar jo zanima in se dogovori tudi za ogled porodne sobe. Za dogovor na individualni razgovor lahko pokličete na tel..št. 07 39 16 226 vsak od 8h do 20h. Z babico, ki se bo oglasila na telefon se nato dogovorite o terminu induvidualnega razgovora.”


K.N.
Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih