fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Iz SB Novo mesto sporočajo o napredku na področju laparoskopskih operacij

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 27 COVID bolnikov, od tega 9 na intenzivnem oddelku.

Z reorganizacijo skrajševali čas bivanja v bolnišnici, epidemija pa je vse še bolj pospešila

Že pred epidemijo so se v novomeški bolnišnici zavedali, da je možnost okužbe z mikrobi odpornih na antibotike med bivanjem v bolnišnici lahko zelo nevarno. V ta namen so z reorganizacijo dela in z uvajanjem novih metod zdravljenja skrajševali čas bivanja ob enakem ali celo boljšem izidu zdravljenja.

Napredek na področju laparoskopskih operacij

Iz SB Novo mesto pa poročajo o napredku na področju laparopskopskih operacij, kjer z razliko od klasičnih operacij ne prepežejo trebušne stene, pač pa skozi minimalne reze vstavijo kirurške inštrumente v trebušno votlino in tako opravijo načrtovano operacijo. “Ta tehnika omogoča ob enakih uspehih zdravljenja hitrejše okrevanje, manj zapletov in manjšo verjetnost okužbe rane,” sporočajo iz novomeške bolnišnice.

Tehniko v bolnišnici uporabljajo že preko deset let, kjer jo ves čas izpopolnjujejo in širijo na indikacijska področja. Uporabljajo jo na področju ortopedije, ginekologije in ORL.

“V letošnjem letu pa smo pričeli tudi z operacijami kil z laparoskopsko tehniko, ki se uporablja pri dimeljskih in popkovnih kilah. Na leto opravimo okoli 550 operacij kil. V prvih štirih mesecih smo opravili kar 124 operacij kil in 40% le-teh je bilo opravljenih z laparoskopsko tehniko. Ležalna doba za operacijo kile se je znižala na 1 dan.”

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih