fbpx
Mestnik
krompir
Slika je simbolična.
Aktualno

Izkopali in odtujili okoli 200 kg krompirja

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 80 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 200 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in devet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 13-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, ponarejanja denarja, drzne tatvine, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave, požara in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Za nesrečo odgovoren motorist

Policisti PP Sevnica so bili 8. 7. nekaj pred 15. uro obveščeni o prometni nesreči z udeležbo motorista in voznika tovornega vozila na cesti med Dolenjim Boštanjem in Sevnico. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 17-letni voznik kros motorja, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem, padel, drsel po vozišču in trčil v tovorno vozilo, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 39-letni voznik. Motorista so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti bodo zoper mladoletnika, ki je vozil neregistriran motor, zaradi kršitev cestno prometnih predpisov na sodišče naslovili obdolžilni predlog

KRIMINALITETA
Novomeški policisti prijeli tatove poljščin

Popoldne smo bili obveščeni, da so neznanci med 7. 7. in 8. 7. z njive pri Dolenjih Lakovnicah izkopali in odtujili okoli 200 kg krompirja. Med policijsko preiskavo so policisti uspeli ugotoviti identiteto osumljencev, 27-letne osumljenke in 32-letnega osumljenca. Na območju Brezja so jima del odtujenega krompirja zasegli in vrnili oškodovancu. Zoper storilko in storilca bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Zaščitili žrtev in nasilnežu izrekli prepoved približevanja

Policisti PP Metlika so bili v večernih urah obveščeni, da zdravstveno osebje oskrbuje žensko, ki naj bi jo pretepel in poškodoval partner. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je 44-letni nasilnež 7. 7. hudo pretepel in poškodoval partnerko, ki je šele dan zatem poiskala zdravniško pomoč. Nasilneža so izsledili in mu prepovedali približevanje žrtvi. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije in preiskovalnega sodnika, ki bo presodil o podaljšanju ukrepa. Zoper 44-letnika bodo na tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

Drzna tatvina

Na dvorišče stanovanjske hiše v Selcah nad Blanco sta se dopoldne z osebnim avtomobilom sive barve karavan izvedbe pripeljala neznanca. Skozi odklenjena vrata sta vstopila v stanovanjsko hišo, pregledala prostore in našla ter odtujila denar. Ko sta ju starejša stanovalca opazila, sta storilca zapustila hišo. Šele po njunem odhodu sta ugotovila, da sta bila žrtvi kaznivega dejanja tatvine in o tem obvestila policiste.

Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da vstopijo v hišo ali da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v tem času izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom zato svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Vlom

V Križah na območju PP Novo mesto je med 6. 7. in 8. 7. nekdo vlomil v zidanico. Odtujil ni ničesar, z vlomom pa je povzročil za okoli 500 evrov škode.

JAVNI RED IN MIR

V prodajalni kršila javni red in mir

Brežiške policiste so nekaj po 14. uri poklicali na pomoč iz prodajalne v Brežicah, kjer naj bi moški žalil varnostnika, se nedostojno vedel in mu grozil. Policisti so vzpostavili javni red in mir. 27-letnemu kršitelju bodo zaradi kršitev javnega reda in miru izdali plačilni nalog.

Zaradi kršenja javnega reda in miru pred prodajalno so okoli 14.30 posredovali tudi policisti PP Krško. Ugotovili so, da se je 53-letna kršiteljica nedostojno vedla do varnostnika, ki jo je opozoril na neupravičeno parkiranje na parkirnem mestu za invalide. Zaradi kršitve ji bodo izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli tihotapca, ki je v avtomobilu prevažal deset oseb, ki so nedovoljeno vstopile v Slovenijo

Policisti so med opravljanjem nalog v kraju Brod pri Podbočju  nekaj po 21. uri ustavili voznika osebnega avtomobila Mazda 5 francoskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 31-letni državljan Alžirije v vozilu na sedežih in v prtljažniku prevaža sedem državljanov Sirije, dva državljana Turčije in državljana Iraka, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Državljan Alžirije, ki je v vozilu prevažal več oseb, kot je to dovoljeno, nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je pod vplivom alkohola. Odvzeli so mu prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še potekajo.

Foto: PPIU PU NM

Poskus izmika mejni kontroli

Na mejni prehod Metlika je 9. 7. nekaj pred 5. uro na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila s priklopnikom slovenskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in na podvozju odkrili dva državljana Maroka, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli in nedovoljeno vstopiti v Slovenijo. Policijski postopki z državljanoma Maroka še niso zaključeni.

Nedovoljeni prehodi meje

Policisti so na območju PP Brežice (Rigonce, Obrežje, Loče, Kapele, Rakovec, Brežice, Jereslavec, Slovenska vas, Jesenice na Dolenjskem) izsledili in prijeli 28 državljanov Sirije, šest državljanov Afganistana, dva državljana Pakistana in državljana Egipta. Na območju PP Črnomelj (Miliči) so prijeli štiri državljane Sudana. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih