fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

IZZIVI, S KATERIMI SE SOOČAJO ORGANIZATORJI PRIREDITEV V ČASU PANDEMIJE, IN PRIKLJUČNI »MLADIČI« TEŽAV

Leto 2020 je bilo za organizatorje koncertov, festivalov in ostalih prireditev milo rečeno polno izzivov, ki so navkljub visoki angažiranosti vpletenih pokopali številne, tudi že uveljavljenje festivale v Sloveniji in po svetu. Kot kaže pa je bilo preteklo leto le uvertura v »festivalsko 2021«, ki poleg »korona omejitev« prinaša še mnogo drugih, priključenih vprašajev in zidov, v katere se, vsaj tako se zdi, zaletavajo organizatorji.

Produkcijska hiša in založba INJA MUSIC RECORDS  je sveža, butična založba iz Novega mesta, ki deluje pod okriljem direktorja zavoda, producenta Igorja Iliča ter Anje Pavlin – soustanoviteljice zavoda, glasbenice (pevke pri skupinah Tretji kanu in Indigo) ter izvedenke za stike z mediji.

Založba deluje po principu manjših založniških hiš, pod okriljem le-te pa so predvsem mladi, perspektivni glasbeniki novega novomeškega vala, katerih zgodbo soustvarjajo skupaj − od snemanja, produkcije skladb, graditve medijske podobe ustvarjalca …  do uveljavitve v slovenskem glasbenem prostoru in širše. Poleg založništva in managiranja se pri založbi ukvarjajo tudi s promocijo in organizacijo mini akustičnih koncertov ter Festivala nove novomeške glasbe. Slednjega so lani javnosti priobčili prvič in bili deležni izjemnega odziva obiskovalcev, ki so konec lanskega poletja festival v treh večerih pozdravili z navdušenjem. Prav tako so navajali tudi medij, ki so zapisali, da je bilo Novemu mestu ob izobilju že legendarnih novomeških skupin ter vse močnejšega novega vala novomeške glasbe potrebno vrniti in oblikovati festival, ki bo domačo produkcijo postavil na piedestal – oder – ali pa v preneseni čislani prostor, ki daje motivacijo tudi mladim, talentiranim naslednikom novomeške pomladi.   

»Super muzika, prijeten dogodek, krasno prizorišče. V atlas slovenske popularne glasbe je Novo mesto zapisano z največjimi črkami. Skrajni čas je, da nariše svoj lastni lokalni glasbeni zemljevid.« To so besede Jureta Longyke o 1. Festivalu nove novomeške glasbe, ki je potekal v atriju grmskega gradu.


Anja Pavlin in Igor Ilić (Zavod produkcijska hiša Inja music). Avtor fotografije: Alan Orlič

NAJ SE NOVOMEŠKA POMLAD PRELEVI V NOVOMEŠKO POLETJE!


Fotografija iz finalnega večera 1. Festivala nove novomeške glasbe. Avtor fotografije: Alan Orlič

In tako je – iz novomeške pomladi, kulturne manifestacije, ki je pred 100 in enim letom razburkala slovenski kulturni prostor in postavila temelje slovenski avantgardni umetnosti, nastala ideja o festivalu Novomeško poletje. Organizatorji si želijo, da postane tradicionalen, uspešen in dolgoročno tudi mednarodno uveljavljen festival, ki vključuje tudi že bolj uveljavljena imena s širše slovenske glasbene scene.

“Ne le zaradi epidemije, že prej se je število glasbenih festivalov tu in v okolici drastično znižalo in skorajda približalo ničli. Zato je vsak trud v smeri festivala, ki predstavlja in popularizira kakovostno domačo produkcijo, vredno podpreti oz. je to že nuja. Kje bodo sicer nastopili talentirani someščani? In kako drugače na najlažji način približati Novomeščankam koncerte, kot da jih imajo na domačem trgu? Da ne govorim, da zaradi tovrstnih festivalov pridejo še turisti, predvsem pa turistke (smeh).” Tomislav Jovanović – Tokac (Dan D).

POTENCIALNI POKROVITELJI ZADRŽANI


Fotografija iz finalnega večera 1. Festivala nove novomeške glasbe na gradu Grm. Organizatorji: Marjan Pirnar, Anja Pavlin, Klavdija Kotar, Igor Ilić. Avtor fotografije: Alan Orlič

O glavnih izzivih, s katerimi se soočajo pri organizaciji letošnjega festivala, je odkrito spregovoril Igor Ilić, glasbeni producent in soustanovitelj založbe INJA MUSIC RECORDS:

»Glavnina preprek, s katerimi se soočamo pri organizaciji letošnjega festivala, je seveda negotova situacija povezana s pandemijo in ukrepi za njeno zajezitev. Hkrati se to odraža pri komunikaciji s potencialnimi pokrovitelji. Veliko podjetij se sooča s slabšim poslovanjem, kar vpliva tudi na njihovo pripravljenost sodelovati kot partner – pokrovitelj festivala. Seveda sam festival zahteva pripravo najmanj nekaj mesecev pred samim začetkom, danes pa ne vemo niti za en teden vnaprej, kakšna bo situacija. »

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Novo mesto, je v lanskem letu na povabilo Zavoda in produkcijske hiše Inja music, kot partner projekta, sodeloval pri izvedbi 1. Festivala nove novomeške glasbe.

»Festival je nastal v nemogočih okoliščinah, tako za glasbenike kot tudi kulturne producente. Z načinom premagovanja vseh tehničnih, organizacijskih in finančnih preprek daje danes po izvedenem projektu zelo jasen signal, da za organizacijsko ekipo samo dveh oseb, Anje Pavlin in Igorja Ilića, nič ni nemogoče,« je zapisala Klavdija Kotar, vodja izpostave JSKD, Območna izpostava Novo mesto.

Lahko bi rekli, da je »Nič ni nemogoče«  ob premagovanju lanskoletnih izzivov postal nekakšen moto Inja music tandema in pridruženih partnerjev projekta. »Tudi vesolje je pomagalo,« je o  tem, da so lani uspeli izpeljati 1. Festival nove novomeške glasbe, pripomnila Anja Pavlin. Se nanj sicer ne zanašamo, a smo festival izpeljali ravno med dvema ognjema – »grand finale« festivala se je zgodil celo tik pred zdajci, saj so že naslednji dan, 19. 9. 2020, začela veljati drugačna »pravila igre« – torej omejitev s strani NIJZ.

PUŠKA ZAENKRAT OSTAJA PRI ROKI

»V koruzo je še ne bomo metali, čeprav se razmere iz dneva v dan zaostrujejo in bomo morali najkasneje do konca maja 2021 sprejeti poslovno odločitev – v kakšni meri, kje in kako bomo festival lahko izpeljali,« še doda Anja. Veliko je seveda odvisno od epidemioloških razmer, a bi nam večja podpora podjetij – potencialnih pokroviteljev, sponzorjev festivala tukaj dala kar nekaj dodatnih parov kril. Pa so vsi zaradi nepredvidljive situacije veliko bolj zadržani. Ljudje pa so žejni žive glasbe, kljub temu da morajo ob vstopu na koncertno prizorišče upoštevati navodila s strani NIJZ (z vsemi varnostnimi razdaljami, vnaprej rezerviranimi sedišči, maskami …), kar seveda ni idealno, a je menda boljše kot pregovorno »golob na strehi«. Vsaj dokler se vremena ne zjasnijo. »Do takrat še izdatneje potrebujemo vašo podporo,« na potencialne pokrovitelje festivala, pa tudi medijske hiše apelira Anja Pavlin.

Anja Pavlin

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih