fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

JA! V ponedeljek se ponovno odpirajo šole in vrtci

S tem stavkom je svoj govor na Vladni novinarski konferenci otvorila Simona Kustec, aktualna ministrica za šolstvo. Naslednji teden se tako šolanje in varstvo otrok nadaljuje na enak način, kot pred zaprtjem – vsi učenci se tako vračajo v osnovne šole, dijaki in dijakinje pa bodo pouk v srednjih šolah obiskovali po modelu C, kjer se torej tedensko izmenjujejo.

Dijaški domovi svoja vrata odpirajo v nedeljo

Kaj je doprinesel tako imenovani “ockdown” (šol in vrtcev)

“Na takšen način smo vsi skupaj zagotovili prepotrebno dodatno varovalo in poskrbeli za lastno zdravje in zdravje drugih,” je še povedala. “Storili bomo vse, da izobraževanje ostane v šolah, kamor tudi sodi.”

Pravilo mask ostaja enako

Maske so še vedno obvezne za ves čas zadrževanja v šoli za učence od 6. do 9. razreda ter za vse dijake in šolsko osebje, za najmlajše osnovnošolce od 1. do 5. razreda pa je nošnja maske zahtevana pri zadrževanju v skupnih prostorih in pri gibanju po šoli. Pri pouku športa maska ostaja neobvezna, tako v zunanjih kot tudi notranjih prostorih.

SAMOTESTIRANJE RAZUMITE ZGOLJ IN SAMO DOBRONAMERNO”

“Na ministrsatvu ocenjujemo, da je ta ukrep dobrodošel in dobronameren, zato ga razumite zgolj na takšen način. S tem želimo le poskrbeti za še dodatno varnost v šolah in vrtcih,” možnost prostovoljnega samotestiranja komentira ministrica Kustec.

Šolo in starše moramo bolje informirati

Delež interesiranih za samotestiranje je zelo zelo nizek, namreč, med osnovnošolci je takšnih 20 %, med srednješolci pa še manj, 18 %. Kar pravzaprav niti ne preseneča, kajti, komunikacija informacij, navodil in same izvedbe med šolami in ministrstvom je milorečeno minimalna, skorajda je ni. Tega se zaveda tudi ministrica, ki pravi, da bodo v naslednjih dneh šolam posredovali informativni film, s pomočjo katerega se bodo lahko podrobneje seznanili s postopkom prostovoljnega testiranja.

Kdaj se bi samotestiranje lahko začelo še ni znano, “definitivno pa po “uspešnem” prenosu vseh potrebnih informacij in navodil do šol in staršev,” pove Kusteceva.

Interes je zelo majhen… zakaj?

“Vsekakor razumem, da gre za ukrep, ki mora imeti v sebi nek dodaten element zaupanja in mislim, da se bo po tem, ko se bo pokazalo, da gre samo za eno dobronamero “pomoč” pomagati posamezniku in šolskemu sistemu, da ostane čim bolj varen, bo v tem smislu bolje razumljeno in verjamem da tudi sprejeto,” razloži Simona Kustec. Ampak, glede na to, da se v šolah po do sedaj zbranih podatkih zgodi manj kot 5 odstotkov vseh okužb, je sploh v prvi vrsti smiselno še enkrat predelati vprašanje, koliko okužb bi s samotestiranjem lahko preprečili.

Ali premajhna informiranost glede izvedbe samotestiranja res igra ključno vlogo pri nasprotnikih samotestiranja?

Kdo bo teste priskrbel, kje, na kakšen način?

Odogovore na logistične postopke izvedbe samotestiranja bomo očitno dobili jutri. Namreč, ministrica pravi, da je “jutri že takoj zjutraj organiziran sestanek z ravnatelji srednjih šol in predstavniki ministrstva za zdravje in NIJZ-ja, kjer se bodo posredovale vse informacije prenesle kdo bo prevzemal teste, kje, na kakšen način…”

ŠPORT: Ministrstvo za šolstvo za sprostitev ukrepov

Simona Kustec pravi, da je predlog ministrstva za šolstvo definitivno vrnitev na situacijo pred lockdownom, ocenjujejo tudi, da je to lahko to izvedljivo. “Čakamo le še zdravstveni epidemiološki del, da poda svojo oceno. Takoj, ko bo naš predlog dobil zeleno luč, bomo sprostili ukrepe tudi pri rekreativnih športnikih,” še doda.

KAJ PA ŠTUDENTJE?

Jutri je organizirano tudi Zoom srečanje s predstavniki Študentske organizacije, kjer se bodo pogovarjali oziroma iskali načine, kako čim prej omogočiti šolanje tudi tam. “Fakultete so sicer odprte za vaje, seminarje in izpitne obveznosti (sicer v okrnjenem obsegu op. a.), si pa želimo, da bi fakultetna vrata čim prej spet odprli. Imamo informacije s strani študentov, da hibridni model iz oktobra ni bil ravno optimalen, tako da moramo ugotoviti, kako naj organiziramo nazaj fizično izvedbo predavanj, da bo to uspešno, učinkovito in kvalitetno,” pojasni Kusteceva. O tem se bodo pogovarjali tudi danes na Brdu v sklopu z redefiniranjem semaforja.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih