V zadnjih letih so trgovinske police preplavili izdelki z oznakami bio, eko, organsko. Ljudje vse bolj posegajo po takšni hrani in kozmetiki, saj želijo za svoje zdravje in okolje narediti nekaj dobrega. Pa gre pri tem le za modni trend ali resnično spremembo življenjskega sloga?
Pojmi bio, eko in organsko v Sloveniji in Evropski uniji označujejo izdelke, ki so pridelani in predelani v skladu s strogo določenimi standardi ekološkega kmetijstva. V praksi gre za sopomenke, ki jih določa zakonodaja, njihova uporaba pa je odvisna od jezikovnih in kulturnih navad posameznih držav.
Medtem ko v Sloveniji in nemško govorečih državah pogosteje uporabljamo izraza bio in eko, je v angleško govorečih državah bolj razširjen izraz organic, ki ga pri nas prevajamo kot organsko.
Zakaj ekološko kmetijstvo?
Ekološko kmetijstvo temelji na pridelavi hrane in drugih kmetijskih izdelkov na način, ki varuje naravo in ohranja kakovost tal ter biotsko raznovrstnost. Pri tem se ne uporabljajo gensko spremenjeni organizmi (GSO), sintetična gnojila, pesticidi in drugi kemični pripomočki, ki bi lahko ogrožali zdravje ljudi in okolja.
Ekološki kmetovalci upoštevajo dobrobit živali, kar pomeni, da imajo te več prostora za gibanje, hranijo se z ekološko pridelano hrano, ne uporabljajo se hormoni za pospešeno rast, antibiotiki pa le v nujnih primerih.
Kako prepoznati resnično ekološke izdelke?
V poplavi izdelkov, ki se oglašujejo kot “zdravi”, “naravni” ali “domači”, se potrošniki pogosto znajdejo pred dilemo: kaj je res ekološko in kaj zgolj marketinška poteza?
Pravi ekološki izdelki nosijo uradne ekološke certifikate. V Evropski uniji jih prepoznamo po zelenem listu, ki je uradni ekološki logotip EU. Poleg njega mora biti navedena država porekla in številka certifikacijskega organa. V Sloveniji je na primer pogosto vidna oznaka SI-EKO-XXX.
Poleg evropskega ekološkega znaka nekateri izdelki nosijo tudi dodatne certifikate, kot sta:
Biodar – slovenski znak kakovosti, ki ga podeljuje Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije.
Demeter – oznaka za biodinamično kmetijstvo, ki gre še korak dlje od ekološkega in temelji na celostnem, sonaravnem pristopu kmetovanja.
Bio ni enako “domače” ali “naravno”
Pomembno je vedeti, da oznake, kot so “naravno”, “domače”, “kmečko” ali “zdravo”, nimajo enake teže kot uradne ekološke oznake. Takšni izrazi niso zakonsko regulirani, zato ne zagotavljajo, da so izdelki res pridelani v skladu z ekološkimi standardi.
To pomeni, da lahko na trgu najdemo izdelke, ki se oglašujejo kot “naravni”, a vsebujejo umetne dodatke, ali pa “domače”, a so pridelani s pomočjo kemičnih gnojil. Edina prava garancija za ekološko kakovost je uraden certifikat.
Ali so bio izdelki res boljši?
Številne raziskave kažejo, da imajo ekološki pridelki več vitaminov, mineralov in antioksidantov, hkrati pa ne vsebujejo ostankov pesticidov in drugih škodljivih snovi. Ekološko meso in mlečni izdelki vsebujejo več koristnih maščobnih kislin v primerjavi s konvencionalnimi izdelki.
Poleg koristi za zdravje pa ekološko kmetijstvo prispeva tudi k varovanju okolja, saj ohranja rodovitnost tal, zmanjšuje onesnaženost voda in zmanjšuje emisije toplogrednih plinov.
Seveda pa se pri nakupu ekoloških izdelkov pogosto pojavi vprašanje cene. Bio izdelki so zaradi zahtevnejšega postopka pridelave običajno dražji, vendar potrošniki, ki jih izbirajo, poudarjajo, da so pripravljeni plačati več za višjo kakovost in bolj trajnostno naravnan način pridelave.
Bio – zgolj trend ali prihodnost?
Čeprav se lahko zdi, da je navdušenje nad bio in eko izdelki zgolj modni trend, pa številne raziskave in izkušnje potrošnikov kažejo, da gre za globoko spremembo življenjskega sloga. Ljudje postajajo vse bolj ozaveščeni o tem, kaj jedo, kakšen vpliv ima hrana na zdravje ter kako s svojimi nakupnimi odločitvami prispevajo k ohranjanju okolja.
V prihodnosti bo ekološko kmetijstvo še bolj pridobivalo na pomenu, saj se svet vedno bolj sooča z izzivi onesnaževanja, podnebnih sprememb in zdravja prebivalstva.
Zato ni vprašanje, ali bo bio ostal, ampak koliko ljudi bo prepoznalo njegovo vrednost in ga vključilo v svoje vsakdanje življenje.
Zapomnite si …
Bio, eko in organsko so sopomenke – vsi izrazi označujejo izdelke, pridelane po ekoloških standardih.
Pravi ekološki izdelki imajo uradne certifikate (npr. EU ekološki list, Biodar, Demeter).
“Naravno” ali “domače” ni enako ekološko – preverite certifikate!
Ekološko kmetijstvo varuje zdravje in okolje.
Z nakupom pri lokalnih ekoloških kmetih podpiramo trajnostno pridelavo hrane.