fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Politika

Karantena ali »hišni zapor«?

Cepljenim in prebolevnikom ni potrebno v karanteno.

Zdi se, da ob naraščanju okužb mnogi živijo iz karantene v karanteno. Tako kot se zadnje dni slabša epidemiološka slika, se tudi število karantenskih odločb v zadnjem času povečuje. Okužbe naraščajo tudi v vzgoji in izobraževanju in posledično je vse več šolarjev v karanteni. Ob tem pa se starši sprašujejo, ali morajo tudi sorojenci in hkrati sami v karanteno, kakšno nadomestilo jim pripada..Izbrskali smo nekaj informacije, ki so ključne za karanteno.

Karantena na domu je ukrep, s katerim zdrava oseba po visoko rizičnem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 ali po prihodu iz tujine, omeji svoje stike z drugimi ljudmi. Namen karantene na domu je preprečevanje širjenja okužbe z virusom oziroma bolezni covid-19. Karanteno odredi minister, pristojen za zdravje, oziroma pooblaščena oseba, ki jo določi. Vlada RS pa lahko na predlog Inštituta za varovanje zdravja RS določi tudi izjeme od karantene po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni. Visoko rizični stik so osebe, ki so bile v stiku z bolnikom s covid-19 v obdobju 48 ur pred pojavom simptomov in v obdobju 10 dni po pojavu simptomov ali znakov bolezni. V primeru asimptomske okužbe se kot datum pojava simptomov upošteva datum potrditev okužbe.

Visokorizični stik

 • osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,
 • zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra in več kot 15 minut,
 • drugi fizični stik ali stik z izločki bolnika: rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov, bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 minut,
 • potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

Kako se izračuna obdobje karantene na domu?

1. korak: za vse osebe, ki so prepoznane kot visoko rizični tesni kontakt, se ugotovi, kdaj so le – te imele zadnji stik z osebo, ki ima potrjeno okužbo.

2. korak: zadnji dan stika z okuženo osebo je tudi prvi dan karantene. To pomeni, da če sta osebi imeli zadnji stik v torek 26. oktobra je tudi ta dan hkrati tudi prvi dan karantene na domu.

3. korak: karantena na domu traja 10 DNI.

Čakanja na testiranje je lahko čas, ko bo visoko rizični tesni kontakt resnično v karanteni na domu krajši. To pomeni, da osebi, ki sta imeli zadnji stik v torek 26. oktobra, je ta dan tudi hkrati prvi dan karantene na domu. Čeprav je oseba potrjeno okužbo prejela šele v petek 29. oktobra. In karantena velja do 4. novembra.

Katere so trenutne izjeme glede karantene na domu?

Izjeme za karanteno zaradi visoko tveganega stika z osebo s potrjeno okužbo na covid-19 so:

 1. osebe, ki so prebolele covid-19 in je od začetka bolezni minilo manj kot 6 mesecev,
 2. osebe, ki so bile cepljene proti covid19 in je preteklo:
 • 7 dni od drugega odmerka cepiva Comirnaty (Biontech/Pfizer);
 • 14 dni od drugega odmerka cepiva Spikevax (Moderna);
 • 14 dni o cepljenja s cepivom Vaccine Janssen (Johnson in Johnson/Janssen)
 • 15 dni od drugega omerka cepiva Vaxzevria (AstraZeneca) ali Covishield (Serum Institute of India/AstraZeneca);
 • 14 dni od drugega odmerka cepiva Sputnik V
 • 14 dni od drugega odmerka cepiva CoronaVac (Sinovac Biotech);
 • 14 dni od drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine (Sinopharm).

3. prebolevniki covid-19, ki so bili v obdobju 6 mesecev od začetka bolezni oziroma od pozitivnega testa na okužbo, cepljeni z enim odmerkom cepiva proti covid-19, pri čemer je zaščita vzpostavljena že z dnem cepljenja.

Nadzore upoštevanja karantene izvaja zdravstveni inšpektorat.

Kdaj morajo v karanteno tudi starši?

Tudi v šolah in vrtcih starši pogosteje dobivajo pismo ali klic NIJZ-ja, da so v razredu potrdili okužbo na koronavirus in posledično morajo šolanje izvajati na daljavo. Kot poudarjajo na NIJZ, karantena za predšolske otroke in učence poteka enako kot za vse ostale in se izvaja 10 dni. Se pa ob tem starši velikokrat sprašujejo, kaj narediti s sorojenci, ali morajo tudi oni ostati doma. Če je eden od otrok zaradi visokorizičnega stika v karanteni, lahko sorojenec normalno hodi v šolo in obiskuje druge dejavnosti, tudi starši lahko normalno hodijo v službo, pa čeprav se doma družijo, kar se sliši nelogično. Kot pojasnjujejo na NIJZ, bi sorojenec moral ostati v karanteni, če bi kdo od domačih zbolel za covidom-19. To pomeni, da se zanj šele takrat opredeli visokorizični kontakt. So pa starši za dneve odsotnosti otroka iz vrtca zaradi odrejene karantene oproščeni plačila za vrtec. Starši morajo le odločbo o karanteni otroka predložiti vrtcu, ta pa jim za dneve odsotnosti obračuna oprostitev.

Nadomestilo v času karantene

Zaposleni so v času odrejene karantene in višje sile – karantena otrok, upravičeni do nadomestila plače po ZNUPZ. Starš je upravičen do povračila nadomestila za karanteno ali višjo silo tudi pri varstvu otroka do vključno 5. razreda osnovne šole. Ti morajo izpolniti izjavo in jo oddati delodajalcu. Povračilo znaša 80 odstotkov osnovne plače in ne manj od minimalne plače. Medtem pa samozaposleni iz tega naslova nimajo nikakršnih pravic, se pravi, da njim ne pripada nadomestila v času karantene niti v času karantene otrok. Tukaj so samozaposleni znova postavljeni v neenakopraven položaj.

Zakaj se cepljene ne pošlje v karanteno?

Če so bili cepljeni v stiku z okuženo osebo, ne potrebujejo karantene. Tako velja, da cepljeni starš ne gre v karanteno, če se okuži njegov otrok. Mario Fafangel je vzrok že večkrat pojasnil na družbenih omrežjih, in sicer je vzrok v zaščiti, ki jo nudi cepivo, saj je glede na podatke in raziskave tveganje, da bi se cepljeni okužil petkrat manjše kot pri necepljenih. Dejstvo pa je, da so cepljeni še vedno prenašalci virusa in so virusu na tak način odprta vrata za širjenje.

Prekinitev karantene

Karantene v Sloveniji ni mogoče prekiniti, saj oseba, ki je bila v visokorizičnem stiku mora ostati v karanteni 10 dni in je ne more predčasno prekiniti. Predčasno pa se lahko karantena prekine le osebi, ki jo je policija ob vstopu v Slovenijo napotila v karanteno na domu. In sicer tako ,da opravi PCR test. Testiranje pa se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih