fbpx
Mestnik
(Foto: Slovenske novice)
Aktualno Dogodki Novice Ostalo

Karantena za vse, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo? – Praksa kaže drugače …

Skoraj vsakdo je že bil vsaj enkrat v karanteni – če ne zaradi potrjene okužbe s Covidom-19 pa tesnega stika z nekom, pri katerem so okužbo dejansko potrdili. Še posebej ta pravila občutijo starši otrok, kjer se v primeru okužbe pri enem izmed otrok v karanteno napoti celoten razred oz. oddelek. Vendar pa je v karanteno napoten zgolj otrok, ki je bil v tesnem stiku z »okuženo« osebo, njegovi sorojenci in starši pa naj bi nemoteno opravljali svoje vsakodnevne obveznosti, se odpravili na delo, v vrtec ali šolo.

Glede na to, da se vseskozi govori, da je Covid-19 veliko bolj nalezljiv, kot denimo gripa, se zato marsikdo upravičeno sprašuje, zakaj torej takšna pravila, saj če je oseba iz istega gospodinjstva bila v tesnem stiku z okuženim in mora posledično biti v karanteni, bi potemtakem pričakovali, da se v karanteno napoti celotno družino oz. osebe iz istega gospodinjstva. Mar ni tako?

Če nekdo od tesnih sodelavcev zboli, bi morali ostali v karanteno. Pa temu ni tako! Ostali delajo naprej.”

Ljudje, ki delajo v večjih podjetjih, tovarnah, poročajo o tem, da je praksa glede karantene tam popolnoma »skregana« z logiko. »Poznam par primerov, kjer je bil eden od zakoncev pozitiven, drugi pa ni bil z njim v karanteni. Zakaj? Ker ne dobi bolniške, kljub temu, da je nekdo iz družine pozitiven. Podobno je na delovnih mestih. Če nekdo od tesnih sodelavcev zboli, bi morali ostali v karanteno. Pa temu ni tako! Ostali delajo naprej,« svojo izkušnjo deli eden izmed bralcev.

Tudi zdravstveni delavci se strinjajo, da bi moralo čim več ljudi, ki so bili v tesnem stiku, preventivno ostati v karanteni. »Če je nekdo v tesnem stiku s pozitivno osebo, mora v karanteno. To mu lahko uredi delodajalec ali pa to uredi sam preko NIJZ oz. e-uprave https://e-uprava.gov.si/…/zdr…/potrdilo-o-karanteni.html,« razložijo in pozivajo ljudi, da upoštevajo ta pravila, saj le tako lahko maksimalno preprečimo širjenje okužb. Kar zadeva bolniških potrdil pa direktorica ZD Kočevje pojasni, da osebni zdravniki urejajo bolniško odsotnost zgolj v primerih, ko pride do bolezni ali poškodbe. Same karantene pa ne morejo predpisati.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih