fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

Kmetija Pleško: “V prihodnosti bi rad nadgradil sejalni sistem za setev in vzgojo sadik”

Ime in priimek: Robert Pleško – KMETIJA PLEŠKO

Kraj: Otočec

Predstavitev kmetije

Naša kmetija se nahaja na manjši vzpetini nad Otočcem. Kmetijo imamo Pleškovi že od nekdaj. Moji predniki so se ukvarjali z živinorejo. Pred okoli četrt stoletja sta se moja starša usmerila v pridelavo zelenjave in sadja, živinorejo pa povsem opustila. Najprej sta zasadila hektar sadovnjaka, nato pa se širila. Zdaj imamo okoli 2 hektarja sadovnjaka in dobrih šest hektarjev površin namenjene vzgoji zelenjadnic. Od tega je dober hektar zelenjave vzgojene v zaščitnih prostorih – rastlinjakih in tunelih. Tako lahko pridelke ponudimo skozi celo leto. Sami vzgajamo tudi vse sadike zelenjave. Semena zanje kupimo, saj so pretežno hibridna. Tako sebi in strankam zagotovimo kakovostne sadike in kasneje tudi obilnejše pridelke. To potrjujejo tudi zadovoljne stranke, ki že vrsto let pri nas kupujejo sadike zelenjave in pridelke. V bližini, na Gumberku, smo pred desetimi leti posadili še pol hektarja maronov, kjer imamo posajeno še ostalo zelenjavo. Na bližnjem vinorodnem hribu, Grčevju, pa smo ravno obnovili vinograd, kjer imamo posajenih 3.200 trt, med katerimi so tudi namizne sorte. Situacija, v kateri se je znašel ves svet, kroji prodajo tudi našim pridelkom, saj je izpadla redna dobava vrtcem in šolam ter gostincem, ki so že nekaj let naše stalne stranke. Trenutno s tem, kar imamo, oskrbujemo domove starejših občanov in vrtce, ki trenutno delujejo v omejenem obsegu. Veliko prodamo na domačem pragu v naši trgovinici. S tem smo, v sicer manjšem obsegu, začeli že pred dobrimi petnajstimi leti. Tedaj smo bili eni prvih, če ne prvi, na tem koncu s tako ponudbo. Tako smo si pridobili zveste kupce, ki prihajajo predvsem iz domače okolice, novomeške občine, pa tudi iz bolj oddaljenih krajev Dolenjske. Vrata naše kmetije so na strežaj odprta vsakomur, ki bi si želel pogledati, kaj počnemo pri nas. Na tak način si tudi gradimo zaupanje in zvestobo. Po očetovih stopinjah počasi stopam tudi sam kot naslednik, saj sem se kmetovanju posvetil tudi poklicno. A brez tega, da bi bila v delo vpeta vsa družina, ne bi šlo. Pri delu in prodaji na kmetiji sta še vedno v ospredju oče Janez in mami Joži. Moja žena Mojca je zaposlena, vendar kljub temu in najinim trem otrokom najde tudi čas za pomoč na kmetiji. Tukaj pa je potrebno veliko sodelovanja in dobre volje. Moj oče pravi, da je to tek na dolge proge! In s tem se popolnoma strinjam.

Načrti za prihodnost

V prihodnosti bi rad nadgradil sejalni sistem za setev in vzgojo sadik. S tem bi zmanjšal fizično delo, ob enem pa bi povečal ponudbo sadik in sveže zelenjave.

Zaradi večjega povpraševanja po predelani in predpripravljeni zelenjavi radi kupcem ponudili še več vrst predelane in predpripravljene zelenjave. Trenutno gostinskim obratom ponujamo očiščeno čebulo, kislo zelje in repo. Z veseljem pa bi v ponudbo dodali še kaj novega.

Jerneja Ucman, učiteljica strokovnih modulov

Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih