fbpx
Mestnik
FOTO: MONM.
Aktualno Društva Občina

Kompaktno gasilsko vozilo na pomoč na težje dostopnih mestih

V Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto morajo s svojimi vozili večkrat dostopati tudi do ozkih ulic, s takšnimi situacijami pa se srečujejo predvsem v novomeškem mestnem jedru ter na območju vinskih goric, kjer so zaradi naklona terena, opornih zidov in ostalih okoliščin ceste običajno ozke, zato so objekti težje dostopni z gasilskimi vozili. Vozilo, ki bi lahko dobro delovalo tudi v omenjenih razmerah, so predstavili na Glavnem trgu.

V Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto si za lažji dostop do določenih predelov v Mestni občini Novo mesto želijo izvesti nakup kompaktnega gasilskega vozila, s katerim bi lahko posredovali tako na požarih objektov na lokacijah, ki so težko dostopne z ostalimi gasilskimi vozili, kot tudi na požarih v naravnem okolju, ki so v zadnjem obdobju med bolj pogostimi intervencijami. S takšnim vozilom bi lahko rešili tako problematiko dostopa kot tudi zamenjali gasilsko vozilo za gašenje požarov v naravi, ki šteje že 28 let.

Vozilo, ki bi lahko dobro delovalo tudi v zahtevnih razmerah, so predstavili na Glavnem trgu. FOTO: MONM.

V sklopu priprav na nakup tovrstnega vozila izvajamo analizo ponudbe na trgu, pri čemer so naleteli na vozilo AEBI MT750, ki izpolnjuje večino naših pričakovanj. Prav tako ima podjetje Flammifer iz Ozlja (Hrvaška) na tem podvozju izdelano demonstracijsko vozilo, ki ga je mogoče preizkusiti. Ker se zavedajo dejstva, da se dejanska uporabnost gasilskega vozila pokaže šele na terenu, kjer se bo uporabljalo, so izkoristili možnost in demonstracijsko vozilo pripeljali v Novo mesto, kjer so se z njim popeljali po območjih, ki so z ostalimi vozili težko dostopne. Testne vožnje so pokazale, da je podvozje vozila izredno primerno za gašenje in reševanje na področjih, ki so z večjimi gasilskimi vozili nedostopna. Preizkušeno vozilo je opremljeno z rezervoarjem za vodo velikosti 2000 l, rezervoarjem za penilo velikosti 200 l, vgradno gasilsko črpalko in gasilskimi cevmi in armaturami.

Kompaktno gasilsko vozilo. FOTO: MONM.

S tovrstnim vozilom je mogoč hiter in neposreden dostop do lokacij, ki so z večjimi gasilskimi vozili nedostopna oziroma težko dostopna. Zaradi količine gasilnega sredstva, majhnih dimenzij vozila ter pogona na vsa kolesa, je mogoče gasiti tako požare na objektih kot tudi v naravnem okolju, so zapisali na občinski spletni strani.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih