fbpx
Mestnik
Nujne stvari so očitno odprte
Aktualno Dogodki Novice

Lockdown ali bolj prvoaprilska šala?

Koliko nujen je lahko nakup novega kavča, mize, stolov, televizije…?

Danes smo naleteli na precej ogorčenja s strani bralcev, ki se sprašujejo o smiselnosti aktualnega 11-dnevnega »lockdowna«.
Pohištveni center Mömax je namreč vsem zvestim strankam danes preko telefonskih sporočil poslal informacijo o tem, da bodo kljub tako imenovanim najstrožjim ukrepom odprti in vabijo k obisku. Sprva smo pomislili, da je to zgolj prvoaprilska šala, precej neokusna in neprimerna, saj bi do kupcev lahko delovala zavajajoče, a kljub vsemu.

Informacijo smo preverili in ugotovili…

… ne, ni šala. Podjetje dejansko nemoteno obratuje naprej. S poslovanjem neprekinjeno deluje tudi Lesnina in še marsikatera podobna trgovina, Ikea pa je svoja vrata za ta čas obiskovalcem zaprla.

Ker je smisel v zaprtju ravno to, da se omeji oziroma prepove izvajanje vseh nenujnih dejavnosti, je ta informacija presenetila tudi nas. Zato smo zadevo podrobneje raziskali in ugotovili sledeče…

Torej, že tukaj lahko vidimo, da bi bilo lažje narediti seznam, kaj v tem “lockdownu” NE SME obratovati ne pa, kaj sme. Ker, roko na srce, seznam bi bil mnogo krajši in hitro bi ugotovili, da gre za zelo ponesrečeno izbiro besede, ki označuje obdobje 1. do 12. aprila.

Trgovine s tehničnim blagom: odprte

Kaj je tehnično blago?
Tehnično blago, je blago, za katero mora biti izdana garancija za brezhibno delovanje, pričetek teka garancijskega roka in najkrajše obdobje garancij. Pri tem gre zlasti za proizvode za gospodinjsko in podobno uporabo (med katere sodi tudi pohištvo), proizvode avtomobilske in podobne industrije, stroje in naprave za kmetijstvo in za obdelavo majhnih površin, proizvode informacijske tehnologije, športno opremo in rekvizite, proizvode s področja radio-komunikacij, avdio- in video-tehnike in naprav, ki se nanje priključujejo, elektro-medicinske pripomočke, namenjeni osebni uporabi, naprave za varstvo pred požarom in čistilne naprave.

Poleg tehničnega blaga lahko prodajalne, ki so odprte v skladu s to izjemo, prodajajo tudi drugo blago, NE PA OBLAČIL IN OBUTVE.

Med to izjemo sodijo tudi avtomobilski saloni ter prodajalne, ki prodajajo motorje in kolesa.

Trgovski centri: odprti

»Trgovski centri morajo zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, hkrati pa je potrebno upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno trgovino v sklopu trgovskega centra in imeti ločen vhod in izhod za stranke.
Če gre za odprto tržnico, se dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom omeji na 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Trgovski centri so lahko odprti, znotraj njih pa nekatere trgovine so, druge pač ne – odvisno torej od tega, ali imajo možnost zagotavljanja vseh potrebnih pogojev (velikost vsaj 30 m2 in ločen vhod ter izhod iz trgovine) in verjetno tudi od odločitve vsake posamezne trgovine (ki pa je skoraj vedno, če se le da – logično – naklonjena obratovanju).

Drogerije: odprte

Če le izpolnjujejo pogoj, da več kot polovico njihovega asortimana spada med živila, blago za osebno nego in čiščenje – kar je pravzaprav opis za trgovino, ki ji pravimo drogerija, kaj ne?

Odprte so tudi denimo prodajalne za male živali in potujoče prodajalne.

Prodajalne z otroško opremo: ZAPRTO

Specializirane otroške prodajalne (kot so denimo Pikapolonica in Babycenter) morajo zapreti svoja vrata.

Seveda, bolj nujno je kupiti nov avto ali novo mizo, kot pa otroku plenice in stvari za nego.

Je to pravilo namenoma ostalo v ozadju?

Verjamemo, da tega marsikdo ni vedel, saj se je ob napovedih zaprtja države neprestano govorilo zgolj o tem, katere dejavnosti morajo v tem času obvezno prenehati z dejavnostjo in katere lahko ostajajo odprte, brez ali z opravljenim PCR-testom. To pravilo, ki ga razkrivamo, pa je (morda namenoma) ostalo v ozadju, saj bi lahko sprožilo precejšnje neodobravanje, predvsem s strani tistih, ki morajo v tem času obvezno prenehati z dejavnostjo ter s strani staršev in otrok, ki morajo izobraževanje opravljati na daljavo, vrtčevski otroci pa ostati doma. A vendar so vodilni ob ponovnem odprtju vseh šol in vrtcev tako zelo poudarjali, da bodo šole in vrtci tisti, ki se bodo vedno zapirali zadnji. Kot vidimo, se tega očitno niso in tudi ne bodo držali.

Še dobro, da nam lockdown dovoljuje opraviti nujne stvari…

Zapeljemo se lahko do Harvey normana ali Lesnine, Mömaxa (oziroma do slednjega ne, ker je v drugi regiji) in si kupim nov kavč, mogoče posteljnino in novo televizijo, likalnik in grelnik vode, ko smo že ravno po NUJNIH opravkih bomo skočili še v DM ali Müller po nekaj ličil, lak za nohte in umetne trepalnice.

Za nenujne stvari, kot so šolanje šolskih oziroma varstvo predšolskih otrok, pa naj poskrbi babica.

N.Š. in M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih