fbpx
Mestnik
Foto: Liljana Jantol Weber
Aktualno Dogodki Novice

Mednarodni glasbeni festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM)

Pod okriljem Zavoda Novo mesto sta nastala dva odmevna projekta, ki se uvrščata v mednarodno glasbeno sfero. Na terasi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine bo od 16. do 21. avgusta, potekala mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty, ki predstavlja enega večjih mednarodnih festivalov v JV Sloveniji in osrednje neformalno izobraževalno središče na področju jazzovske glasbe v srednji Evropi. Mednarodni glasbeni festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM) bo letos potekal že 6. leto, od 6. do 10. septembra, v Novem mestu. Ponuja raznolik glasbeni program, od klasičnih zvokov minulih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev.

V času globalne post-pandemične krize in njenih posledic se Jazzinty 2021 predstavlja v prenovljeni podobiin z novim konceptom. Festival že 20 let privablja mlade glasbenike, mentorje in glasbene pedagoge s celega sveta. Produkcija Jazzinty predstavlja eno prodornejših neformalnih izobraževalnih programov na področju jazzovske glasbe, ki prav letos s festivalskimi nastopi mladih slovenskih avtorjev, nekdanjih udeležencev delavnic, simbolično sklepa krog, ki ga Jazzinty goji že dobri dve desetletji. Delavnica Jazzinty je intenzivno enotedensko glasbeno izobraževanje, odprto za vse, ki jih zanimata improvizacija in jazz, in to ne glede na inštrument ali predznanje. Delavnico spremlja tudi jazzovski festival, ki s koncerti v popoldanskih in večernih urah napolni različna prizorišča Novega mesta ter mestu prinaša metropolitansko vzdušje. Osrednja nit festivala Jazzinty 2021 so mladi slovenski glasbeniki, ki so ali bodo izdali samostojen album ter v svoje projekte vključujejo vokalni izraz in liriko, ki odraža duh časa v katerem smo se znašli. O festivalu Jazzinty je spregovoril programski vodja projekta, Domen Bohte. Informacije o programu in delavnici ter vstopnice najdete na spletni strani: https://www.kcjt.si/festival-jazzinty .

Festival klasične in sodobne glasbe SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM), ki letos v Novem mestu poteka že šesto leto, ponuja raznovrsten glasbeni program, od klasičnih zvokov minulih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev na različnih prizoriščih mestnega jedra in njegove okolice. Različna prizorišča mestnega jedra bogati pisan koncertni program, v ospredju letošnjega festivala je glasba Španije s poudarkom na flamenku. Predstavili se bodo mednarodno priznani domači in tuji izvajalci. O festivalu SGSM sta spregovorila programska vodja festivala Liljana Jantol Weber ter Tomaž Burkat, predstavnik Društva slovenskih skladateljev. Informacije o programu ter vstopnice najdete na spletni strani: https://www.kcjt.si/festival-sgsm/sgsm-2021/6-festival-sgsm-2021 .

Direktor Zavoda Novo mesto, Aleš Makovac in koordinator za kulturo Matevž Novak, sta na kratko orisala oba festivala ter njun pomen za Novo mesto in slovenski prostor.

Zavod Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih