fbpx
Mestnik
Ljubljana, Ministrstvo za zdravje.Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. VIR: GOV.si
Aktualno

Ministrica pozitivno ocenila delo novomeške bolnišnice

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je dopoldne obiskala Splošno bolnišnico Novo mesto. Njeno delovanje je ocenila kot dobro, saj bolnišnica posluje brez izgube ter se primerno odziva na vse izzive, ki so pred njo. Ena trenutno večjih naložb je gradnja negovalne bolnišnice, kjer naj bi bila glavna dela končana do konca leta.

Po besedah ministrice novomeška bolnišnica pozitivno posluje že od leta 2016, ob tem pa razvija tudi dejavnosti, ki so pomembne za odpravljanje čakalnih vrst, ter se sproti odziva na vse spodbude in ukrepe, ki jih sprejmejo na ministrstvu. “Zelo sem tudi ponosna, da bolnišnica zelo dobro sodeluje z lokalno skupnostjo, z društvi pacientov in da je orientirana tudi v zeleno, v nizkoogljično prihodnost,” je dejala.

Med obiskom si je ministrica bolnišnico ogledala, z njenim vodstvom pa na delovnem sestanku spregovorila o aktualnih temah na področju zdravstva in naložbah, ki jih izvajajo v bolnišnici.

Ena trenutno večjih naložb bolnišnice je po besedah njene direktorice Milene Kramar Zupan gradnja negovalne bolnišnice, v katero bodo preuredili stari interni oddelek. “Gre za časovno, finančno in delovno zelo zahteven projekt, ki je trenutno nekje na 60 do 70 odstotkih, vendar če bo vse po sreči, bodo glavna dela zaključena do konca leta,” je povedala. Projekt je pozdravila tudi ministrica.

V poletnih mesecih je bolnišnica po besedah direktorice kot običajno zmanjšala število operativnih posegov in ambulantnih pregledov, sicer pa deluje normalno. Tudi stavka zdravnikov se jim skorajda ne pozna, posebej potem, ko so po besedah direktorice praktično vsi zdravniki, ki so preklicali soglasje za nadurno delo, preklic umaknili.

Bolnišnica
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto

Najdaljše čakalne dobe imajo trenutno na ortopediji in kardiologiji. Da bi jih skrajšali, v bolnišnici izvajajo dodatne programe z lastnimi zaposlenimi, tudi izven rednega delovnega časa.

Trenutno imajo v bolnišnici okoli 1300 zaposlenih. Za pridobivanje novega kadra po besedah direktorice skrbijo praktično ves čas, se pa v zadnjem času soočajo s težavami pri pridobivanju nezdravniškega kadra, kot so snažilke, kuharice, vzdrževalci, računalničarji in računovodje. “Ta kader težko dobimo kljub neštetim razpisom. Predvsem zato, ker gre za nizko plačana delovna mesta,” je dejala.

Ob obisku bolnišnice je sicer ministrica komentirala tudi nekatere druge zdravstvene teme. Glede pogajanj s stavkajočimi zdravniki in zobozdravniki je ocenila, da potekajo dobro, kdaj bi stavka lahko bila končana, pa si ni upala napovedati.

Glede javne obravnave predloga zakona o psihoterapiji, ki bi jo morali po mnenju več organizacij podaljšati, je ocenila, da je določeni 30-dnevni rok za javno razpravo zadosten, da lahko vsi zainteresirani podajo pripombe.

Glede dviga proračunskih sredstev za zdravstveni resor pa je dejala, da bo denar namenjen stabilizaciji zdravstvenega sistema po preoblikovanju dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Popoldne se je ministrica na delovnem kosilu srečala še s predstavniki Bolnišnice za otroke Šentvid pri Stični in si ogledala gradnjo tamkajšnje nove stavbe.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih