fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Društva Novice

Mladi se lahko na spletni delavnici spoznate s kriptografijo

LokalPatriot vabi mlade od 14. leta starosti naprej, da se udeležijo brezplačne delavnice konS ≡ Kripto 101, kjer se bodo spoznali z osnovami kodiranja in kriptografije. Delavnica bo potekala prek spleta v ponedeljek, 18. januarja 2021, med 17. in 20. uro, ostalim delavnicam v sklopu projekta konS pa se bodo lahko mladi prav tako pridružili vsak ponedeljek popoldan.

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali z osnovami kodiranja in kriptografije. S pomočjo programiranja bodo šifrirali in dešifrirali skrivna sporočila in poizkušali razdreti skrivne kode. Srečali se bodo z različnimi šiframi in ugotovili, kaj so njihove prednosti in slabosti. Spoznali bodo različne vrste napadov na tajnopise, jih sprogramirali in tudi preizkusili na lastnih šifrah. Debatirali bodo o vlogi kriptografije skozi zgodovino in o tem, kaj kriptografija predstavlja danes, ter si na praktičnih primerih pogledali, kako je bilo videti šifriranje (in dešifriranje) v časih pred uporabo računalnikov.

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na borut.pelko@lokalpatriot.si, ob prijavi pa sporočite svoje ime, priimek, e-poštni naslov in starost.

Delavnice za otroke in mlade, ki jih LokalPatriot izvaja v okviru projekta konS, predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajali jih bodo vsak ponedeljek popoldan, njihov namen pa je boljše razumevanje najsodobnejših dognanj v znanosti in novih tehnologij, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo. Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti. Več informacij o projektu, konzorciju in načrtovanih aktivnostih najdete na kons-platforma.org.

Foto: Hana Jošić

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih