fbpx
Mestnik
FOTO: MONM.
Aktualno Občina Zanimivosti & Zabava

Na Praškem gradu Dolenjski muzej razstavlja o Plečnikovem delu

V četrtek, 31. marca 2022, se je na znamenitem Praškem gradu svečano odprla razstava fotografa Saše Fuisa, ki jo je postavil Dolenjski muzej v sodelovanju z Upravo Praškega gradu ter s podporo Veleposlaništva RS v Pragi. Otvoritev sta pospremila tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in podžupan Boštjan Grobler, prisotne pa je nagovorila direktorica Dolenjskega muzeja Novo mest Jasna Dokl Osolnik. Razstava priznanega fotografa prikazuje unikaten pogled notranjosti Narodne univerzitetne knjižnice v Ljubljani, ki jo je oblikoval slovenski arhitekt Jože Plečnik, in bo do konca oktobra na voljo za ogled v okviru praznovanja Plečnikovega leta.

Jože Plečnik je ikona češko slovenskih kulturnih odnosov in je vez med mestoma Ljubljana in Praga, ki ju je s svojimi arhitekturnimi mojstrovinami oplemenitil sočasno. Zaradi svojega delovanja na Praškem gradu še danes povezuje slovenski in češki narod, ideja za ponovno sodelovanje med slovenskimi in češkimi ustanovami pa se je porodila v začetku lanskega leta, ko je veleposlanik Češke Republike v Ljubljani, gospod Juraj Chmiel v Novo mesto prišel na odprtje razstave Plečnik in Praga. V Dolenjskem muzeju Novo mesto se je seznanil s fotografijami Saše Fuisa na temo notranjosti Narodne univerzitetne knjižnice v Ljubljani, ki spada med največje Plečnikove arhitekturne dosežke. Pomen prisotnosti slovenskih vsebin pri predstavitvi Plečnikovega dela je prepoznala tudi veleposlanica Republike Slovenije v Pragi, gospa Tanja Strniša.

Avtor Saša Fuis, ki sicer živi in dela v Kolnu, je fotografije posnel leta 2011, v sklopu fotografskega dokumentiranja arhitekture zgodovinskih knjižnic, pri katerem je sodeloval z Zavodom za varstvo kulturne dediščine RS, projekt pa je takrat podprlo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Prva javna predstavitev fotografij je bila leta 2011 v razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Tokrat je javnosti predstavljen dopolnjen izbor fotografij. Avtorja je predvsem oblikovalska specifičnost Plečnikove arhitekture spodbudila k izbiri zanimivih pogledov, kompozicij in detajlov, torej  k interpretaciji v njegovem značilnem slogu. Z gotovostjo lahko trdimo, da je še dodatno oplemenitil Plečnikovo presežno arhitekturno oblikovanje, predvsem pa se na fotografijah v harmoničnem dialogu prepletata fizična in duhovna komponenta  prostora, so zapisali na občinski spletni strani.

Razstavo Saše Fuisa ter razstavo z naslovom “Plečnik na Praškem gradu”, ki jo je pripravila Uprava Praškega gradu, si lahko ogledate do 31. oktobra 2022.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih