fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Ostalo

Na praznični torek v Novem mestu 4 nove okužbe

Na praznični torek so opravili 2007 PCR testov in na novo potrdili 398 okužb s koronavirusom. Podatki kažejo, da se je znižalo število aktivnih okužb v državi, ki znaša 9.252. Počasi se znižuje tudi 14-dnevna incidenca, ki je že padla pod 500 in trenutno znaša 437. 7-dnevno povprečno število okužb danes znaša 606 (včeraj 694).

V Sloveniji smo do zdaj s PCR-testi testirali več kot milijon ljudi, s hitrimi antigenskimi testi pa več kot dva milijona. .

Razmere v bonišnicah se še ne izboljšujejo

Včeraj so v bolnišnice sprejeli 26 covid pacientov, dan pred tem pa kar 71. Odpustili so 40 pacientov, dan pred tem pa 58. Skupaj se danes v naših bolnišnicah zdravi 621 pacientov (včeraj 649).

V novomeški bolnišnici imajo trenutno hospitaliziranih 40 covid bonikov, od tega jih 11 potrebuje intenzivno nego. Odpustili so 4 covid bolnike, eden pa je žal umrl.

Po svetu je pandemija še vedno aktivna

Epidemiologinja z NIJZ-ja mag. Eva Grilc je novinarsko konferenco začela:”V svetu kot tudi v Sloveniji je pandemija še aktivna, še traja. Število obolelih oziroma incidenca prijavljenih primerov narašča.”

“Ponekod so barve že svetlejše (Portugalska, Finska), vendar so absolutni indikatorji pandemije še vedno visoki. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo je v 20 državah še vedno visoko, med njimi je tudi Slovenija,” mag. Eva Grilc.

“Vidim, da se z uspešnim cepljenjem starejših starostnih skupin povečuje delež bolnikov, ki ne spadajo med najstarejše”

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je dejal, da imajo v bolnišnicah še vedno znaten del, ki ima bolezen covid-19, kar jih zadržuje pri tem, da bi lahko v večjem številu obravnavali bolnike, ki imajo druge bolezni. Kot je poudaril je vidno, da se z uspešnim cepljenjem starejših starostnih skupin povečuje delež, ki ne spadajo med najstarejše skupine. “V naši bolnišnici so to trenutno večinoma bolniki med 60 in 70 letom, sicer še polno aktivni prebivalci,” pravi. Imajo pa tudi nekaj bolnikov, ki spadajo v starostno skupino med 50 in 60 let.

Angleški sev povzroča težjo obliko bolezni

Od 1. januarja je bilo sekvenciranih 6059 vzorcev, zabeležili so 47 različic virusa, prevladuje seveda angleška različica, v sekvenciranjih, ki sta jih opravila NLZOH in IMI so jo skupaj potrdili v 3668 vzorcih in se še dodatno širi.

Za angleško razližico nekoliko težje zbolevajo mlajši ljudje, nekateri celo brez rizičnih dejavnikov in spremljajočih bolezni. Težišče pa je še vedno na tistih, ki imajo slab življenjski slog in številne kronične bolezni. “Poleg teh, ki so v bolnišnici na intenzivnih oddelkih, in tistih, ki na rednih oddelkih potrebujejo kisik in dodatno zdravljenje, pa opažamo večanje skupine ljudi, ki majo t. i. dolgi covid oziroma postcovid sindrom. Gre za bolnike, ki so bolezen večinoma preboleli doma v blagi obliki, vendar nekako ne okrevajo tako, kot bi bilo pričakovati in se še več tednov ali mesecev po bolezni čutijo oslabele, se zadihajo že ob najmanjših naporih, voh in okus se jim ne povrneta v celoti itd., kar pomembno vpliva na kvalitetno njihovega življenja,” pravi direktor Golnika.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih