Danes so se na Dolenjskem ponovno odprli gostinski lokali. Nekateri pa so odločili, da bodo ta teden še ostali zaprti. Med njimi je tudi Dolenj’c Hotel, Restavracija, Pizzeria, Bowling, kjer so se za zaprtje odločili zaradi poslovne odločitve. Kot so nam povedali bodo spremljali razmere ter upajo, da se z naslednjim tednom sprostijo še dodatni ukrepi, ki bodo omogočali lažje delo v gostinstvu.
Kakšne ukrepe so morajo držati gostinci?
- gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6.00 do 19.00 ure, IZKLJUČNO na TERASAH in VRTOVIH gostinskih lokalov,
- strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba),
- razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz,
- za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe,
- največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata, se izračuna glede na velikost terase,
- maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt.,
- gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30),
- gostinci morajo zagotoviti odstranitev oz. prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, tako, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov,
- potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt,
- redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo,
- vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo,
- obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1x tedensko.