fbpx
Mestnik
Foto: Rok Nosan
Aktualno Dogodki Novice

Nizke temperature dosegajo rekorde


Nedavno postavljena nova vremenska postaja v Retjah v Loškem Potoku že uspešno beleži meritve, ki kažejo na pričakovana večja odstopanja od okolice. Zabeležila je že kar nekaj ekstremno nizkih temperatur, ki dokazujejo, da je to mrazišče v polnem pomenu besede.


“Že kakšen teden smo pod vplivom mrzle zračne mase in ponekod so bile v preteklih dneh izmerjene zelo nizke temperature zraka. Med javno dostopnimi podatki v naseljenih krajih izstopa vas Retje v Loškem Potoku, kjer je bilo na novo postavljenem merilnem mestu v preteklem tednu, sicer neuradno, dvakrat izmerjenih –23 stopinj Celzija, kar je celo precej manj, kot so v tistih dneh beležili v Babnem Polju, ki zaradi dolgoletnih meritev velja za naše najbolj znano mrazišče. Še občutno bolj mrzlo kot na kraških poljih je na neposeljenih sredogorskih in visokogorskih mraziščih,” pravi lokalni vremenoslovec Rok Nosan.


Kaj vse odloča o tem, kako nizko se bo spustilo živo srebro?


Pri nočnem ohlajanju je eden izmed najpomembnjših dejavnikov oblika površja. Izrazita temperaturna nihanja so prisotna predvsem v kraških poljih, uvalah, vrtačajh in drugih kotanjah. Tu se namreč ob jasnem in mirnem ozračju po sončnem zahodu začne stekati hladen zrak iz okoliških pobočij, ki je težji od toplega, zato se uleže na dno kotanje. Rok razlaga, da je ohlajanje še posebej izrazito, kadar je prisotna tudi snežna odeja. “Snežni pokrov namreč prevzame vlogo izolatorja, ki preprečuje, da bi toplota s tal uhajala v vesolje. Zgornja plast snežne odeje se ob tem močno ohladi in s tem tudi zrak nad njo,” pojasnjuje.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih