fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice

Novo mesto: Porast alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč!

Novomeški policisti so letos obravnavali 959 prometnih nesreč, kar je za 8,4 % več kot lani, ko so v istem obdobju obravnavali 855 prometnih nesreč. Porast je zaznan pri številu obravnavanih prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci hudo poškodovali. Samo letos je bilo v 67 prometnih nesrečah kar 73 takih udeležencev, lansko leto pa je bilo v 52 prometnih nesrečah hudo poškodovanih 53 oseb. Žal pa je v sedmih nesrečah s smrtnim izidom umrlo osem oseb.

Najpogosteje udeleženi vozniki v starostni skupini 35 in 44 let.

Kar za več kot 12 % je letos več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi alkoholizirani vozniki. Skupaj so obravnavali 121 takih nesreč, ena oseba je umrla, deset pa jih je bilo hudo poškodovanih, 52 pa lažje. »Povprečna stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih nesreč je bila 1,40 g/kg. 70% vseh alkoholiziranih povzročiteljev je imelo v kilogramu krvi več kot 1,11 gramov alkohola,« pove Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi in samostojna policijska inšpektorica na PU Novo mesto. Še vedno je najpogostejši vzrok teh nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, neprilagojena hitrost, sledi nepravilna stran in smer vožnje, premik z vozilom in neupoštevanje pravil o prednosti. So pa v letošnjem letu bili tudi štirje povzročitelji prometnih nesreč, ki so bili pod vplivom prepovedanih drog, lani v enakem obdobju šest. Opravili oziroma odredili so 74 pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog in pri 32 voznikih je bil sum potrjen.

Policisti so obravnavali 37.334 kršitev cestno prometnih predpisov. V 15.246 primerih je šlo za kršitev in okoliščine, zaradi katerih so izrekli opozorila, v ostalih primerih pa so jim izdali plačilne naloge. Kar 381 voznikom pa so odvzeli vozniška dovoljenja, lani v enakem obdobju pa 357 voznikom.

Letos odredili 29.706 preizkusov alkoholiziranosti. Pozitivnih je bilo 998 preizkusov.

Policisti opozarjajo!

»Policisti znova opozarjamo: vožnja motornega vozila ali kolesa pod vplivom alkohola se lahko konča tragično. Tudi pri pešcih predstavlja alkohol pomemben dejavnik tveganja. Zato se nikar ne podajajte v promet, če ste uživali alkoholne pijače. Dosledno upoštevajte prometne predpise in razmere na cestah, previdnost in strpnost v prometu pa naj bosta vselej vaše vodilo. Bodite odgovorni, do sebe in drugih.«

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih