fbpx
Mestnik
Spomladi pampaško travo očistimo in opravimo primerno obnovitveno rez.
Aktualno Narava & zdravje Novice

Okrasne trave – lep pogled

Dandanes si vrta brez prisotnosti okrasnih trav praktično ne predstavljamo, saj sodijo med najmanj zahtevne rastline, hkrati pa so še ena najbolj razširjenih skupin na svetu.

Vzgoja trav je nezahtevna, če jim že ob samem sajenju namenimo odgovarjajoči prostor, ki je:

  • trave za sončne do polsenčne lege, odporne tudi na sušo in navadno nezahtevne glede rastišč;
  • trave za polsenčne in senčne lege, katerim močna suša ne godi in navadno potrebujejo bolj humozna tla, spomladi okopljemo in dodamo nekaj sveže Plantella Premium zemlje za okrasne rastline, ki ima visoko sposobnost zadrževanja vode. Tem travam ob sajenju dodamo manjšo količino Plantella Organika za sadike, spomladi pa že obstoječe dognojimo.

Oskrba oz. obrezovanje trajnih okrasnih trav je vezana na zimzelenost nadzemnega dela:

  • pri zimzelenih travah se menjava praktično ne opazi. Spomladi iz sredine začno poganjati in se razvijati novi listi, stari-spodnji pa počasi rumenijo. Novi listi prerastejo stare tako, da nimamo z njimi nobenega dela, lahko pa spodnje oz. stare odrežemo, ko so novi že bolj razviti. Če se v tem času razvoja stari že dovolj posušijo, jih enostavno odtrgamo.
  • pri travah, katerih nadzemni del se posuši, obstajata dve možnosti: Lahko jih pustimo nedotaknjene še daleč v zimsko obdobje ali celo do pomladi, saj s spremembo barve in teksturo vnesejo v nasad barvito spremembo, ki je prilagojena letnemu času, spomladi pa jih še pred odganjanjem prirežemo od 5 do 10 cm visoko, odvisno od zahtev same sorte. V kolikor pa tega ne želimo in jih porežemo že jeseni, je jesenska rez višja zaradi možnosti pozeb, spomladi pa jih prirežemo na pravo višino.

Pampaška trava

Že od nekdaj je med najbolj znane in zaželene sodila iz argentinskih Pamp prinešena pampaška trava – Cortaderia selloana ‘Evita’, z močno vpadljivimi perjanasto latastimi socvetji. Pampaška trava je trajna šopasto rastoča trava, ki zraste do 3 m visoko. Listi so modrikasto zeleni ali sivkasto zeleni, dolgi od 1 do 2 m in široki okoli 1 cm. Robovi so zelo ostri. Cvetovi so beli v latih, ki so še posebej lepi v jesenskem času, ko se posušijo. Pampaška trava je dvodomna. Vetrocvetka. Z žlahtnenjem je prišlo do novih sort, ki zrastejo le do višine 60 cm in so primerne za sončne, manjše vrtove z dobro odcednimi tlemi. Njihova izraznost pride še bolj do veljave z umestitvijo pred zeleni zastor iglavcev. Ob sajenju je priporočljivo zaščititi koreninski sistem. Pampaška trava je priljubljena okrasna trava zaradi lepega videza pozno poleti in jeseni. Suha stebla ostanejo lep okras tudi preko zime, zato jih jeseni ne porežemo. Ker gre za veliko travo, ji moramo nameniti dovolj prostora. Sadimo jo posamično ali v manjših skupinah na odprt prostor (trata) ali za ozadje gred.

Pampaška trava Cortaderia selloana ‘Evita’.

Nega in oskrba

Pampaška trava uspeva na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebuje vlažna in dobro odcedna tla na polnem soncu. Sence ne prenaša. Prenese zimske temperature do -20 stopinj Celzija. Dobro prenaša slano okolje. Lahko jo sadimo v velike posode.

V sušnih obdobjih redno zalivamo. Pred začetkom zime povežemo šope in pritalni del prekrijemo z listjem. Na začetku pomladi porežemo do tal. Razmnožujemo s sadikami ali s semeni. Če želimo pridelati semena, moramo v bližini skupaj posaditi žensko in moško rastlino. Spomladi z delitvijo.

Plantellini strokovnjaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih