fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

Okrepimo rastline po mrazu

Visoke temperature pozimi so rastline prisilile k vegetaciji. Nekatera sadna drevesa so zacvetela in tudi brsti so se začeli odpirati, večino gojenih sadik smo zato tudi ponekod trajno presadili na vrtove. A kaj storiti po nenadnem mrazu v aprilu?

Zadnji dnevi so bili za rastline zaradi nizkih temperatur, ponekod sneg in zmrzal ter velika škoda, ki jo povzroča močan in hladen veter, prav šokantni za naše vrtove. Le kako si bodo rastline opomogle?

Tisti, ki so rastline zaščitili s kopreno, bodo imeli manj škode, a so vseeno rastline doživele šok in upočasnile rast. Za popolno diagnozo poškodb sadnega drevja z mrazom počakajte, da rastlina začne rasti. Ni treba hiteti in obrezovati celotne krošnje, temveč počakajte na nove brste, ki bi se lahko aktivirali za ponovno vegetacijo in ti nam bodo dali vedeti, kje je rastlina prizadeta. Po poškodbah od mraza, če ima rastlina še vitalne dele, jo je treba spodbujati k obnovi z biostimulatorjem ali aminokislinskim pripravkom kot je Bio Plantella Vita. Sadike, ki smo jih presadili na vrtove, bomo s tem okrepili in takoj, ko se temperature dvignejo, bodo rastline hitro napredovale.

Kakšno vlogo ima biostimulator?

To je naravni vitaminski kompleks za prehrano in krepitev rastlin, ki poveča odpornost rastlin na vremenske vplive in stres, kot so vročina, zmrzal, suša, veter, toča, bolezni … Z uporabo gnojila Bio Plantella Vita ustvarjamo izjemno ugodno okolje za razvoj korenin in mikrofloro, ki je pogoj za obilno cvetenje in večji pridelek. Visoka vsebnost vitaminov, zlasti vitaminov skupine B, ter optimalna kombinacija aminokislin in huminskih kislin skupaj vplivajo na sestavo tal, na korenine in cele rastline, kar omogoča, da te rastejo zelo hitro in bujno, zaradi česar postanejo rastline odporne na različne stresorje in se tudi hitro opomorejo.

Uporabljamo ga lahko foliarno, torej škropimo po listih, 60 ml / 10 l vode ali z zalivanjem koreninskega sistema 60 -100 ml / 10 l vode (količina je odvisna od škode in velikosti rastline) vsakih 15 dni. Škropljenje seveda izvajamo v trenutkih, ko ne piha veter in ko so temperature višje od 5 °C.


Plodovi, ki jih hranimo z Bio Plantella Vito, so bolj trpežni, temnejše zelene barve, bolje ohranijo sadež, lažje prenašajo stres, kot je temperaturna razlika. Več na www.klubgaia.com.

Rez poškodovanih vej

Po rezi poškodovanih vej sadnega drevja je treba vse večje rane premazati s kakovostno cepilno smolo. Bio Plantella Arbosan smola je pri uporabnikih cenjena, saj omogoča natančno mazanje in hitro celjenje. Ta smola je odporna na vse vremenske razmere, zato dlje časa ščiti rastlinsko tkivo pred vdorom škodljivih organizmov. Praktična embalaža s 350 g Arbosana ima na tubi gobico, s katero enostavno premažemo rano po rezi.

Plantellini strokovnjaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih