fbpx
Mestnik
Selce - ena izmed najbolj priljubljenih enodnevnih ali vikend destinacij pri Slovencih
Aktualno Dogodki Novice

Krk, Crikvenica, Selce… Sever Jadrana se utaplja v okužbah

Primorsko-goranska županija je verjetno daleč najbolj priljubljena hrvaška destinacija dopustovanja večine Slovencev. Kar je bilo lansko poletje precej prikladno, saj so v tej regiji s slabih 300.000 prebivalci, do marca letos ohranjali zelo sprejemljive številke za le blage epidemične ukrepe.

V enem dnevu 611 novookuženih

Medtem, ko smo bili visokih številk okuženih vajeni predvsem iz Splitsko-dalmatinske in Dubrovniško-neretvanske županije, je sever Jadrana na predzadnji dan marca zadel črn scenarij. V enem dnevu so tam potrdili kar 611 novih okužb, kar je dobrih 36 odstotkov od opravljenih PCR testov.

Za primerjavo, povprečno število novookuženih primerov na dan je v celotni Sloveniji 1.000, kar pomeni, da je v Primorsko-goranski županiji glede na število prebivalcev okužb toliko, kot, da bi pri nas v enem dnevu potrdili blizu 4.300 okužb.

Sproščenost + angleški sev = katastrofa

Verjetno sta krivi predvsem prevelika sproščenost tamkajnšnjih prebivalcev, saj je lepo pomladno vreme vabilo na druženje v naravo, v mestna središča, kavarne in restavracije, hkrati pa tudi velika prisotnost angleškega seva koronavirusa, ki je znan predvsem po še lažjem in hitrejšem širjenju od ostalih različic.

Sever Jadrana ima danes več kot 3.000 aktivnih okužb, kar je enako, kot, da bi bilo v Sloveniji danes približo 21.000 okuženih (dejanska številka pa je pri nas nekaj več kot 13.000).

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih