fbpx
Mestnik
dav
Aktualno Dogodki Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Plantellini vrtnarski nasveti: Domače zelenjavne sadike

Tudi pozimi planiramo za pridelke v vrtu. Želimo si izboljšav, upoštevamo kolobar, novosti, vsekakor pa se lotimo tudi vzgoje sadik za ekološko pridelavo. Z vzgojo domačih sadik začnemo še, ko je zima. Z nekaj časa in pozornosti smo pri vzgoji lahko uspešni. Izbrati moramo kakovostno seme, ustrezno zemljo in poskrbeti za pravo okolje.

Da bomo zadovoljni s pridelkom, potrebujemo dobro razvite sadike z močnim koreninskim sistemom, čvrsto rastjo in dobro razvitimi listi ter steblom. Pri nakupu semena pazimo na poreklo, leto pridelave in kalivost. Pridelamo ga lahko tudi sami, a zavedajmo se, da  imajo semena različno dolgo zmožnost kaljenja.

Dan za setev

Za boljšo kalivost upoštevamo Letni Setveni koledar po Mariji Thun 2021 (glej članska revija Gaia, december 2020, naročnina na revijo 080 81 22), saj sejemo seme na ustrezen dan. Npr. dan za plod – sejemo plodovke; dan za list – sejemo solatnice; dan za korenino – sejemo korenovke in na dan za cvet – cvetlice in tudi cvetačo, brokoli (plod je roža).

Izbor zemlje je pomemben

Kakovostna zemlja omogoči hiter razvoj koreninskega sistema in tako močnejše sadike. Zemlja  zagotovi sadikam vse potrebne hranilne snovi in optimalno zadrževanje vode. Za setev uporabimo kakovostno specialno zemljo za setev in pikiranje Bio Plantella Start, ki je sestavljena iz 100 % naravnih šot, ima posebej prilagojeno sestavo za sejančke. Njena fino mleta struktura zagotavlja, da takoj ko se razvije koreničica, ima na voljo dovolj vlage in hranil. Poleg tega se mlada rastlinica lažje učvrsti in ima močnejšo začetno rast. Uporabimo jo tudi za poznejšo vzgojo pikirancev.

Z zemljo napolnimo primerne setvene posode, lončke ali setvenice – posebne plošče iz plastičnih materialov ali stiropora z večjim številom luknjic oz. setvenih mest. Najbolje je, da vsako leto uporabimo nove posode, ker se tako izognemo prenosu različnih bolezni, ki so v okuženem semenu. Uporabimo lahko tudi papirnato škatlo od jajc in tudi jajčne lupine. V času sajenja na prosto škatlo le raztrgamo in posadimo s papirjem vred. Da se lažje trga, jo enostavno le namočimo z vodo. Prav tako sadimo seme v jajčnih lupinah kar direktno v zemljo.

Nadzor sadik

Za vzgojo sadik je zelo pomembna toplota glede na vrsto zelenjave:

Solatnice

Za spomladanske setve so primerne sorte: ‘bistra’, ‘posavka’, ‘vegorka’ in ‘braziljanka’. Te sejemo za sadike od februarja pa vse do aprila. S sadikami bomo veliko hitreje prišli do krožnika domače »solate«.

Plantellini strokovnjaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih