fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Ostalo

Pljučnik in naša pljuča

Ko pride pomlad, pokuka iz zemlje tudi pljučnik. Ljudje, ki so celo zimo pokašljevali in tudi izpljuvali gosto sluz, so komaj čakali na to rastlinico – pljučnik.

Danes se pitja čaja iz samega pljučnika malce izogibamo. Spomnimo se starega Latinskega reka: Segetum Rerum, kar pomeni, da tisto, kar je podobno našemu človeškemu organu, le temu tudi pomaga. Ta stari rek sicer mnogokrat pomaga, vendar ne velja zmeraj. Z novimi spoznanji pa se ta pravila malo spreminjajo.

Kasneje, ko poženejo pri pljučniku zeleni listi, so na teh bele lise in je vse skupaj podobno našim pljučem. Iz dolgoletnih spoznanj vemo, da pljučem najbolj koristijo sluzi iz ozkolistega trpotca, korenin pomladnega jegliča, islandskega lišaja, pa tudi cvetov sleza. Če prisegamo na domača zdravila, si pri težavah s pljuči raje naredimo poparek iz mešanice zgoraj navedenih rastlin. Če katere ne dobimo, recimo Islandskega lišaja, nič hudega, ga pač nimamo. Iz zgoraj navedenih rastlin pa si lahko tudi naredimo alkoholne ali glicerolne kapljice.

Poleg cvetja nabiramo tudi mlade liste

Pri težavah s pljuči zelo pomagajo tudi sirupi. Le te si lahko naredimo sami, ali pa kupimo Ajurvedske, ki tudi preverjeno zelo pomagajo. Če si tega ne znamo ali pač ne upamo narediti pripravek, kupimo pri preverjenem prodajalcu. Pri nas na Plavici dobite lahko vse te sestavine. Ob nabiranju pljučnika ali latinsko Pulmunarije ne nabiramo samo dvobarvnega cvetja ampak predvsem tudi mlade liste. Če jih ne uporabimo sveže, jih posušimo na čistem podstrešju ali v sušilniku na temperaturi do 40 stopinj Celzija. Potem jih zdrobimo in spravimo v dvoslojno vrečko, da se nam ne pokvarijo. Lahko pa tudi posušimo vse zgoraj naštete rastline, jih zdrobimo, spravimo in imamo po potrebi vedno pri roki odličen pljučni čaj, ki je dober tudi za izkašljevanje.

Surova čebula – odlična za krepitev pljuč

Pa še nekaj moramo vedeti: Pljučem izredno pomaga surova čebula, katero je najbolje jesti surovo. Nič hudega, če po čebuli malo smrdimo. Saj bo smrad hitro minil. Bomo pa imeli bolj zdrava pljuča.

Vendar pa je predvsem važen način življenja. Sedaj ko živimo v korona času, se lahko malce bolj posvetimo samemu sebi. Redno grgrajmo sredstva za dezinfekcijo ustne votline in grla, redno uživajmo pripravke iz česna in semena pegastega badlja in si umivajmo roke po vsakemu stiku z tujcem ali po delu.

Res je to malo težje, ko smo na delovnem mestu, vendar se splača. Sedaj je do teh informacij lažje priti kot nekoč, saj nas z njimi redno seznanjajo po tiskanih ali elektronskih medijih. Zato je tudi vedno manj prehladnih obolenj in manj izkašljevanja. Se pa povečuje število rakavih obolenj in obolenj srca.

Koža nam pove ogromno!

Redno moramo poslušati sebe in redno kontrolirati, kaj se pojavlja na naši koži. Predvsem je tudi važno, da si ustvarjamo sami sebi ali drugim probleme. Pri tem pač velja staro pravilo, ki nas uči, da ne smemo biti preveč lakomni oz. požrešni. Zmernost je pri temu zelo važna. Vedno se moramo zavedati, da do sedaj še ni nihče nič odnesel s seboj. Kaj hočemo, v zadnjih 40. letih se je vse spremenilo. Kaj šele bo.

Jože Majes, kmetija Plavica

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih