fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Zanimivosti & Zabava

Pobarvajmo jajca z naravnimi barvili

Predstavljamo vam sedem najboljših načinov, kako pobarvati pirhe z naravnimi sestavinami, ki jih najdemo v skoraj vsaki kuhinji.

Kurkuma

Jajca lahko pobarvamo s kurkumo ter jih obarvamo živo rumeno. Postopek je izjemno preprost. V hladno vodo zgolj stresemo kurkumo in jo počasi segrevamo ter 15 minut kuhamo na majhnem plamenu. Namesto kurkume lahko uporabimo tudi žafraniko. Jajca nato pomakamo v tekočini.

Rdeča in rjava čebula

V lonec stresemo čebulne olupke in jim priložimo jajca, ki ji okrasimo z rastlinami (deteljice, marjetice…) ali pa nanje nataknemo elastike različnih debelin. Skupaj z olupki jih kuhamo 30 minut.

Kava

S kavo lahko jajcem pričaramo lepo rjavo barvo. Pripravimo vodo in dodamo kavo, toliko, kot bi želeli skuhat nekoliko močnejšo turško kavo. Jajca polagamo v tekočino in jih skuhamo po klasičnem postopku.

Teran

Tudi ljubitelji vijolične barve lahko ob barvanju prihov pridete na svoj račun. Intenzivno temno vijoličasto barvo na jajcih lahko enostavno dosežete tako, da jih skuhate v teranu. Poleg čudovitega odtenka se ob kuhanju jajc na lupino odložijo tudi kristalčki, ki se svetlikajo in privabljajo občudujoče poglede prav vsakogar. Diamantni učinek dosežemo tako, da jajca v teranu kuhamo približno deset minut, nato pa jih pustimo namočene do naslednjega dne.

Rdeče zelje in borovnice

Z rdečim zeljem in borovnicami jajca obarvamo s prijetno naravno modro barvo. Borovnice v vodi kuhamo 10 minut, zelje pa 30 minut. Obarvano vodo pustimo stati en dan, nato začnemo s pomakanjem jajc.

Rdeča paprika

Lepo oranžno barvo jajc lahko dosežemo, če jih skuhamo v vodi, v kateri predhodno raztopimo mleto rdečo papriko.

Zeleni čaj

Zelene pirhe z naravnimi sestavinami lahko ustvarimo tako, da jih skuhamo v zelenem čaju.

Pa uspešno ustvarjanje!

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih