fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice

Ponovni lockdown

Vlada je na seji potrdila predlog strokovne skupine, ki je predlagala popolno zaprtje države med 1. in 12. aprilom. “Zaustavitev javnega življenja bo kratka. 12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja. Uspeh teh ukrepov je odvisen od doslednega izvajanja in upoštevanja,” pravi premier Janša.

Ponovno se vračajo “stari” ukrepi

V veljavo ponovno vstopa ukrep obvezno nošenje mask na javnih površinah z dvema izjemama, in sicer v primeru izvajanja športnih aktivnostih na zelenih površinah in v prevoznih sredstvih, kjer so osebe iz istega gospodinjstva.

Odprte ostajajo nujne storitvene dejavnosti

Od 1. aprila bodo ostale odprte samo nujne storitvene dejavnosti. Kaj bo sploh delovalo? Dovoljeno bo delovanje lekarn, bencinskih servisov, banke, dimnikarje, pošto, servisne delavnice, gradbena dela, kjer pa ni stika s potrošniki, dovoljeno bo tudi izvajati prevzem hrane tudi v menzah, kjer ne bo potrebnega testiranja.

Testirati pa se bodo morali ponudniki v živilskih prodajalnah, vrtnariji, na tržnicah, trgovine na področju kmetijstva, tehnično blago trafike, kioski, individualne terapevtske in svetovalne storitve. Testiranje je pogoj, da so lahko zgoraj naštete dejavnosti odprte.

Šolanje na daljavo, vrtci le za nujno varstvo

Šolanje bo ponovno potekalo na daljavo, medtem ko bodo vrtci in prva triada odprti v primerih nujnega varstva otrok, torej v primeru, ko so starši zaposleni kot gasilci, policisti ali v ostalih kritičnih infrastrukturah. Izobraževanje otrok s posebnimi potrebami pa bo potekalo nemoteno.

Prenehanje delovanja avtošol, javni potniški promet bo deloval po počitniškem voznem redu

Javni potniški promet bo deloval po počitniškem voznem redu, medtem ko bodo avtošole do 12. aprila prenehale z delovanjem. Vse do 9. maja se podaljšajo prometna in vozniška dovoljenja, tehnični pregledi pa so prav tako do konca lockdowna prepovedani.

Gibanje bo omejeno na regijo

Znova bo začel veljati odlok o omejitvi gibanja, in sicer bo gibanje omejeno na statistično regijo. Vstop v drugo regijo je mogoč za osebe, ki so bile že cepljene ali pa so covid prebolele. Izjema pa velja velikonočni dan, in sicer se takrat lahko dve gospodinjstvi družita izven regije.

Zapiranje muzejev, galerij, knjižnic

Ponovno se zapirajo muzeji, galerije, knjižnice in pa verski objekti. Kot je povedal kulturni minister Vasko Simoniti se bogoslužja lahko izvajajo, in sicer brez navzočnosti vernikov. Prav tako se ohranja neposredna verska oskrba ljudi v nujnih primerih

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih