fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Vrtci, šole, študij

POPRI 2021: Rekordno število mladih tekmovalcev z inovativnimi podjetniškimi idejami

Na tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI se je letos prijavilo 344 »bodočih podjetnikov«, ki so odločni rešiti sodobne probleme na inovativen način. Navkljub spremenjenim razmeram, ki so prinesle številne omejitve, smo z agilno organizacijo in mentoriranjem na daljavo, uspeli k sodelovanju privabiti rekordno število mladih upov.

Razvojni center Novo mesto je poleg Tehnološkega parka Ljubljana, SAŠA inkubatorja ter Primorskega tehnološkega parka, eden izmed štirih regijskih partnerjev. V sredo, 3.3.2021 smo uspešno izvedli predizbor za regijo JV Slovenije.

Regijskega predizbora v organizaciji Razvojnega centra Novo mesto se je udeležilo 80 mladih tekmovalcev, ki so svoje podjetniške ideje pripravljali ob pomoči 20 mentorjev. Svoje inovativne ideje je predstavilo skupaj 11 ekip osnovnih šol, 7 ekip iz srednjih šol in 8 ekip v kategoriji študenti in mladi do 29 let – skupaj smo tako poslušali kar 26 predstavitev.

Poslovni modeli so bili povečini zelo dobro razdelani, ideje pa so zagnani mladi tekmovalci samozavestno in jasno predstavili. Mladi upi naše regije tudi v letošnjem letu navdihujejo z lepimi obeti za tekmovanje na nacionalnem nivoju. Vsaka ideja je bila predstavljena strokovni komisiji, ki so jo sestavljali trije člani, ki pa so poleg samega ocenjevanja, na mlade prenesli predvsem tudi svoje znanje in izkušnje ter jim konkretno svetovali kako idejo razvijati naprej.

Tekmovanje POPRI že sedemnajsto leto zaporedoma organizira Primorski tehnološki park. Tudi letos je v nagradnem skladu 30.000 EUR, ki so jih omogočili Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad.

Predizbori podjetniških idej mladih POPRI so v tem tednu potekali v Novem mestu, Novi Gorici, Ljubljani in Velenju.

Na predizborih so se prve tri najbolje uvrščene ekipe iz vsake kategorije in iz vsake regije uvrstile na nacionalno tekmovanje, ki bo 7. 4. 2021.Vsaka, v finale uvrščena ekipa, dobi 500 € iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih modelov, na nacionalnem tekmovanju pa so nagrade za prve triekipe še višje. Skupaj je za najboljše ekipe na regionalnih predizborih iz nagradnega sklada namenjenih 18.000 EUR. Seveda pa to ni in ne sme biti edini ključni motiv za ekipe. Vseskozi je pri razvijanju idej mladih v ospredju predvsem celotna izkušnja, vpletenost in doživetje podjetništva iz prve roke. Mladi dobijo znanje in izkušnje, ter predvsem samozavest da si lahko sami krojijo karierno pot.

Osnovna šola

V kategoriji osnovnošolcev nas je prepričevalo 11 zanimivih idej.
Nedvomno tudi naši najmlajši dobro razumejo podjetniški pristop razvoja. Tričlanska komsija je bila v naslednji sestavi: Damjana Pirnar, Go4Panda d.o.o., Rok Šprogar, Precisefunnels, Rok Šprogar s.p. in Dejan Meštrič, 3TAV d.o.o.

Srednja šola

V kategoriji srednješolcev so ekipe postregle z zelo dovršenimi produkti. Komisijo so sestavljali: Maja Vukša, mag. inž. rad. tehnol., podjetje Brain Train, Darjan Zlobec, RTM svetovanje in storitve in Ludvik Ilovar, univ. dipl. inž. el., 3TAV d.o.o.

Študentje in mladi do 29 let

V kategoriji študentov in mladih do 29 let je 5-minutne predstavitve podjetniških idej ocenjevala komisija v sestavi:Katja Špoljar, voditeljica informativne oddaje za otroke na RTV SLO, avtomobilistična novinarka, podjetje Avtoportret.si, Luka Mali, predavatelj na UL FE in vodja MakerLab Ljubljana in Tomaž Čegovnik, analitik v podjetju 3TAV d.o.o..

V finale na nacionalni nivo POPRI so se uvrstile ekipe:

 • kategorija Osnovnih šol:
  • PLAYFUL PETS (OŠ Center)
  • ReOvitki (OŠ Ob Rinži Kočevje)
  • Milni junaki (OŠ Šmarjeta)
 • kategorija Srednjih šol:
  • See with me (Gimnazija Novo mesto)
  • Hearti.ly (Gimnazija Novo mesto)
  • Memo.me (Gimnazija Novo mesto)
 • kategorija Študenti in mladi do 29 let:
  • MINIZI (Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Višja strokovna šola)
  • Navijalec povezovalnih trakov (Šolski center Novo mesto, Višja strokovna šola)
  • EMSPROUTS (Šolski center Novo mesto, Višja strokovna šola)

Z udeležbo na takšnih in podobnih tekmovanjih Razvojni center Novo mesto spodbuja mlade, da že v času šolanja postanejo bolj aktivni, da se vključijo v podjetniško okolje in si s tem dvignejo nivo znanja in kompetenc ter jih na tak način pomaga biti tudi bolj »zaposljiv«. V sodelovanju s šolskimi podjetniški mentorji bomo mladim še naprej krepili občutek zavedanja, da lahko vsak posameznik s trdim delom in dobro idejo, prispeva svoj del za boljši jutri.

Ne glede na rezultat tekmovanja POPRI, pa Razvojni center Novo mesto nudi vsem ekipam nadaljnjo podporo in mentorstvo pri razvoju ideje, saj naš podjetniški slogan pravi, da je zmagovalec vsak tisti, ki naredi na svoji ideji naslednji korak.

Anja Jakše

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih