fbpx
Mestnik
Vir: Klix.ba
Aktualno Dogodki Gospodarstvo Ostalo

Pozabljena tema migranti: V Srbiji in BIH jih je kar 20.000

V obdobju od 1.1.2020 do 30.9.2020 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 11.855 ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na enako obdobje lanskega leta zmanjšalo za 0,6 odstotka. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Pakistana in Maroka.Največ ilegalnih prehodov so obravnavale PU Ljubljana, PU Novo mesto in PU Koper, ki so z minimalnimi medsebojnimi razlikami obravnavale vsaka po slabo tretjino vseh ilegalnih prehodov.

Nedovoljeni vstopi na notranjih mejah


Policisti so v notranjosti države oziroma pri izstopu na zunanji meji ugotovili 779 (602) kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Republiko Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali brez potrebnih dovoljenj (dovoljenje za prebivanje ali vizum). Število se je od enakega obdobja leta 2019 povečalo za 29,4 odstotkov.

Kot ocenjujejo je število ilegalnih prehodov do avgusta strmo naraščal, v zadnjem mesecu pa upadel. “S poslabšanjem vremenskih razmer bo trend števila ilegalnih prehodov upadel,” Sektor mejne policije.

V Srbiji in BIH 20.000 migrantov


V torek se je minister za notranje zadeve Aleš Hojs srečal z avstrijskim kolegom Karlom Nehammerjem. Po sestanku sta si ministra ogledala vajo nadzora meje z droni, ki sta jo pripravila slovenska in avstrijska policija. Ministra sta se konec julija na Dunaju, ob robu ministrske konference o učinkovitem boju proti trenutnim migracijskim izzivom, dogovorila o pilotnem projektu uporabe dronov za nadzor slovensko-avstrijske državne meje.

Avstrijski notranji minister Nehammer je poudaril:“Pred nami so veliki izzivi, saj se v BiH in Srbiji nahaja 20.000 migrantov. Od turških provokacij EU je opaziti večji pritisk na naše meje, zato pričakujem, da bo sistem, ki smo ga danes preskusili, začel delovati prihodnje leto.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih