fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Pri kraji suhomesnatih izdelkov zalotili 10-letnico

Na številki policije 113 so sprejeli 265 klicev, od tega je bilo 93 klicev takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije.

Mejne zadeve in tujci

Na območju policijske uprave so policisti obravnavali 170 oseb, ki so na nedovoljen način prestopili notranjo mejo med Hrvaško in Slovenijo oziroma niso izpolnjevali pogojev za bivanje na območju Slovenije. Dva so prijeli na območju Črnomlja (Žuniči) preostale pa na območju Posavja (Rigonce, Dobova, Podvinje, Jereslavec, Slovenska vas, Jesenice, Nova vas, Loče, Obrežje), tri pa tudi na avtocesti pri Novem mestu.

Policisti državne specializirane enote za nadzor državne meje so nekaj pred osmo zvečer na avtocesti pri Novem mestu ustavili sumljivo vozilo italijanskih tablic. Ugotovili so, da 48-letna voznica iz Italije v avto prevaža tri državljane Iraka, ki ne izpolnjujejo pogojev za prestop notranje meje.  48-letnici so odvzeli prostost in jo pridržali. S kazensko ovadbo jo bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Postopki s tujimi državljani še niso zaključeni.

Prometna varnost

Policisti so obravnavali dvajset različnih dogodkov iz področja prometne varnosti, od tega devet prometnih nesreč z materialno škodo in eno z lažjimi poškodbami. Policisti iz Dolenjskih Toplic so popoldne zasegli kombinirano tovorno vozilo 21-letniku, vozniku začetniku, ker ga je vozil brez ustreznega vozniškega dovoljenja. V Novem mestu so ob pol osmih zvečer kontrolirali 42-letnega voznika osebnega avtomobila – ugotovili so, da so na avtu tablice drugega vozila, da vozilo ni registrirano in zavarovano in da voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Avto so mu zasegli in uvedli postopek o prekršku.

Kriminaliteta

Črnomaljski policisti so obravnavali vlom v zidanico na Kotu pri Semiču. Neznanci so v zadnjih dneh vlomili v objekt in odnesli televizor znamke TLC, odeje in sesalec Gorenje. Lastnikom so po prvih ocenah naredili za okoli tisoč petsto evrov škode.

Novomeški policisti so zvečer posredovali v okolici Novega mesta zaradi groženj, ki jih je 52-letnik izrekel 26-letnemu oškodovancu. Po prvih ugotovitvah sta imela spor že pred tem, ki se je stopnjeval do groženj. 52-letnika bodo kazensko ovadili.

V trgovskem centru v Krškem je varnostnik tik pred zapiranjem zalotil 10-letnico, ki si je nabrala za 57 evrov suhomesnatih izdelkov in nameravala iz trgovine brez plačila. Policisti so na policijsko postajo povabili mamo 10-letnice, o dogodku pa bodo obvestili tožilstvo in center za socialno delo.

Ob pol polnoči novomeški policisti opravili ogled vloma cvetličarne v Srebrničah. Storilci so naredili za okoli tisoč evrov škode na vratih in pohištvu, da so odnesli sto evrov menjalnega denarja.

Vandalizem

Sevniški policisti so v Tržišču obravnavali štiri mladostnike, stare 14 in 15 let. Trije od njih naj bi metali kamenje v spomeniški vlak na železniški postaji in razbili dve šipi. Pogovorili se bodo s starši, nato pa ustrezno ukrepali.

Previdno pri obiskih neznancev

Nekaj pred eno popoldne so policiste obvestili o sumljivih osebah v Novem mestu, Pod trško goro. Tam se je pripeljal siv gof z moškim, ki je spraševal ali je še kdo doma, ki bi lahko pomagal pri preverjanju meritev nekega signala. Prijaviteljica je namesto tega zaprla vrata, si zapisala registrsko številko vozila in poklicala na številko policije 113. Policisti so ugotovili, da so ljubljanske tablice neveljavne, zato domnevajo, da je šlo za poskus tatvine ali prevare. Osumljenca s sivim golfom še niso izsledili.

Kršitve javnega reda in miru

Iz področja javnega reda so obravnavali sedemnajst kršitev, od tega je bilo so bile štiri kršitve javnega reda in miru na javnem kraju in ena v zasebnem prostoru.

Novomeški policisti so se nekaj po enajsti ponoči odzvali na glasno prepevanje, ki je motilo nočni mir in počitek stanovalcev na Ulici Slavka Gruma. Ugotovili so, da je skupina praznovala rojstvo otroka. Opozorilo je zaleglo, da niso več motili okolice.

Nekaj minut pred zaprtjem trgovine v Šentjerneju je varnostnik klical policiste zaradi več mlajših oseb, ki so razgrajali po trgovini. Ali so med tem tudi kaj odnesli, bodo še ugotovili. Nekaj minut zatem so dobili še prijavo o skupini mladostnikov, ki je v Šentjerneju metala kamenje na vozilo. Prometni policisti, ki so bili takrat v Šentjerneju, so kmalu zatem izsledili sedem oseb, starih od 18 do 13 let, ki bi lahko prišle v poštev za oba dogodka. Policisti bodo pregledali posnetke videonadzora, preverili, ali je bilo kaj ukradenega in na policijsko postajo povabili starše otrok in mladoletnikov. Glede na ugotovitve bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, pa tudi center za socialno delo.

Že popoldne je v isti trgovini 28-letnik žalil in grozil trgovki. 28-letnika iz okolice Šentjerneja so izsledili in mu napisali plačilni nalog. Zaradi groženj, premoženjskih kaznivih dejanj in lahkih telesnih poškodb so 28-letnika že večkrat kazensko ovadili.

Kaznivo dejanje nasilništva

Policisti iz Šentjerneja bodo kazensko ovadili 15-letnico in 12-letnika iz okolice Šentjerneja zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari po 1. odstavku 220. člena za dogodek, o katerem smo poročali 18.6.2024

VIR: PU NM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih