fbpx
Mestnik
Aktualno

Priljubljena pevka žrtev spletnih goljufov

V zadnjem času se na spletu pojavlja vse več primerov goljufij, ki zlorabljajo imena in podobe znanih Slovencev. Cilj teh prevar je s čim bolj prepričljivimi zgodbami in lažnimi obljubami zvabiti žrtve, da razkrijejo svoje osebne podatke ali celo denar. Slavni Slovenci pa so tudi tarča lažnih novic, te dni po spletnih platformah kroži lažna novica o pevki Ani Praznik, ki bralce preusmerja na lažno spletno stran.

Na spletni strani Varni na internetu so opozorili na nekaj pogostih prevar, s katerimi se srečujemo v Sloveniji:

  • Lažni profili na družbenih omrežjih: Goljufi ustvarijo lažne profile znanih oseb na Facebooku, Instagramu ali drugih platformah. Te profile opremijo s ukradenimi slikami in objavami, da bi delovali čim bolj pristno. Nato preko teh profilov objavljajo lažne nagradne igre, ponujajo naložbene priložnosti ali prosijo za finančno pomoč.
  • Phishing sporočila: Žrtvi prejmejo e-pošto ali SMS sporočilo, ki je videti kot da ga je poslala znana oseba. Sporočilo običajno vsebuje nujno prošnjo za denar ali pa povezavo do lažne spletne strani, kjer naj bi žrtva vpisala svoje osebne podatke.
  • Hekiranje profilov: Goljufi vdrejo v profile znanih oseb na družbenih omrežjih in nato preko teh profilov kontaktirajo sledilce z lažnimi zgodbami ali prošnjami.

Da bi se obvarovali tovrstnih prevar, je pomembno, da smo vedno kritični do informacij, ki jih najdemo na spletu. Preden se odzovemo na kakršno koli ponudbo ali prošnjo, preverimo verodostojnost vira. Nikoli ne razkrivajmo svojih osebnih podatkov ali bančnih informacij neznancem. Če nismo prepričani o pristnosti profila ali sporočila, je bolje, da se obrnemo na znano osebo preko uradnih kanalov in jo preverimo.

Poleg tega je pomembno, da se redno seznanjamo z novimi goljufijami in načini spletnega prevarantstva. Na spletni strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) lahko najdete veliko uporabnih nasvetov in informacij o tem, kako se zaščititi na spletu.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih