fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Društva Novice

Program socialne aktivacije se je zaključil in odprl možnost za začetek novega

»Vsega lepega je enkrat konec,« so rekli udeleženci ob koncu programa socialne aktivacije, mi pa pravimo, da jih čakajo nove poti.

Z dnem, 28. 2. 2021, so udeleženci programa socialna aktivacija M O S T, ki ga na Območnem združenju RK Novo mesto, izvajamo kot partnerji Zavoda za izobraževanje Črnomelj, zaključili šestmesečni program s korona podaljškom, saj bi ga v resnici morali bi ga že konec leta 2020. Vključitev je 15im udeležencem dala zagon za aktivno življenje, iskanje novih možnosti za zaposlitev, dodatno izobraževanje in življenjske spremembe na boljše.

Udeleženci so se v programu naučili veliko novega o sebi in drugih preko osvajanja vsakodnevne rutine in novih dolžnosti. Spoznali so zaposlitveni trg in potencialne delodajalce. Pridobili so socialne in delavne kompetence, znanja za aktivno reševanje svoje problematike in lažjega obvladovanja stresa. Mentorice smo jim omogočile tudi individualne razgovore, kjer so delali še bolj poglobljeno in si zastavili osebne in zaposlitvene cilje. Preko praktičnih delavnic so se seznanili s finančno in računalniško pismenostjo, slovenskim pravopisom, z osebnim in poslovnim bontonom. Obiskovali so tečaj nege bolnika na domu in se preizkušali v pripravi gurmanskih grižljajev. Program je bil pester in zanimiv.

Da niso ostali samo na teoriji, so se udeleženci programa tudi praktično usposabljali pri delodajalcih, kjer so pridobivali praktične izkušnje za delo. Vključeni so bili v Varstveno delovnem centru Novo mesto, Društvu za razvijanje prostovoljnega dela, Knjižnici Pavle Golije Trebnje, Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto, Dijaškem in študentskem domu Novo mesto, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Kmetijsko šola Grm in biotehniško gimnazijo, Turistično informacijskem centru in Konjušnici Češča vas.

Organizirali so več humanitarnih akcij, kot je Zelemenjava – jesen 2020 in bazar Iz omare za otroke, ki nam ga je preprečila korona.

Ne glede na uradno prekinitev programa socialne aktivacije, so z udeleženci ohranjali stik in aktivnost preko telefonskih, elektronskih in video pogovorov.

Kljub vsem oviram pa so zadnji teden srečevanj le dobili zeleno luč, da se srečujejo in izvajajo program tudi v živo. Udeležencem je bilo to še posebej pogodu, saj so spet lahko kakšno rekli tudi v živo. Zadnji petek v februarju so pripeljali program do konca z zaključnim dogodkom, ki je bil za marsikoga ganljiv.

Popestrili so ga z igranjem na afriške bobne – djembe, delavnico so izvajali zunaj, katerih zvok je privabil marsikaterega soseda na okna, balkon in prisluhnil afriškim zvokom bobnov. Ob koncu smo še zaplesali skupni ples jerusalma, ki so se ga učili preko video srečanj.

Tudi v tokratni skupini socialne aktivacije lahko rečemo, da so dosegli cilj, štirje udeleženci so se zaposlili ali se vpisali v nadaljnje izobraževanje, ostali udeleženci pa so v šestmesečnem programu razširili socialno mrežo, pridobili nova znanja in izkušnje, ki jim bodo pomagale pri iskanju novih začetkov.

Območno združenje RK Novo mesto pa že čaka delo z novo skupino 15ih udeležencev socialne aktivacije, v tretjem ponovljenem ciklusu, od marca do septembra. Tudi tokrat se bomo potrudili.

Izjave nekaterih udeležencev programa socialne aktivacije:

Jelena C.: »Dobila sem zagon, motivacijo, spoznala sem veliko novih področij. V času opravljanja praktičnega dela je pomembno, da spoznaš delovno mesto in nadgradiš svoje znanje.«

Klemen Z.: »Spoznal sem nove ljudi, nova znanja. Osvojil nego bolnika in se naučil kuhati. Po Slakovi poti sem poskusil igrati na diatonično harmoniko.«

Anzhela V.: »Pridobila sem nove veščine, znanja, izkušnje in poznanstva, kar mi bo gotovo pomagalo za naprej.«

Pripravila: Saša Banič, strokovna delavka v programu

Foto: Različne aktivnosti v programu

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih