fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kultura Novice

Razstava Kozmični anarhizem – refleksija iz šolskih klopi

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto je do 2. junija 2021 na ogled razstava Kozmični anarhizem – refleksija iz šolskih klopi, ki so jo pripravili študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Razstava je del bogatega umetniškega spremljevalnega programa znanstvene konference Kozmični anarhizem, ki so jo med 6. in 8. aprilom 2021 gostili v novomeški knjižnici in s katero se je nadaljevalo obeleževanje lanske stoletnice prvega avantgardnega dogodka pri nas, novomeške pomladi, delo njenega akterja, “kozmičnega anarhista” Antona Podbevška, pa tudi drugih prelomnic zgodovinske avantgarde v širšem jugoslovanskem prostoru.

Tematski okvir omenjene znanstvene konference se je ponudil kot izvrstno izhodišče za eksperimentalno nalogo študentov 2. letnika Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje na Univerzi v Ljubljani, ki so ustvarjali pod mentorstvom doc. Emine Djukić, Andreja Lamuta in izr. prof. Petra Koštruna.

Študentje fotografije in grafičnega oblikovanja so v svojem delu skozi različne vizualne načine reflektirali teme kozmičnega, avantgardnega, političnega, družbenega, vojnega, utopičnega, idealnega in tehnološkega. Pri tem so se spoprijeli tako s premislekom preteklih družbeno-umetniških paradigm kot tudi s sodobnimi označevalci in problematiko našega časa.

Del razstave je do 2. junija na ogled kot svetlobna projekcija na pročelju knjižnice vsak dan med 19.30 in 23.00. Zaprtje razstave 2. junija 2021 bo ob 19. uri pospremil krajši program na prostem.

Knjižnica Mirana Jarca, Bojana Medle

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih