fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje Novice

S psom v pasjo šolo K-9

Klub ljubiteljev psov K-9 je bil v Novem mestu ustanovljen leta 2005. Od istega leta smo tudi člani Kinološke zveze Slovenije. (KZS) je v Sloveniji edina pooblaščena institucija s strani Mednarodne kinološke zveze (Federation Cynologique Internationale – FCI), ki vodi rodovno knjigo čistopasemskih (rodovniških) psov v Sloveniji.

KZS pa ni zadolžena samo za izdajo rodovnikov. Je tudi edina, ki organizira izobraževanje in podeljuje veljavne licence za šolanje psov v Sloveniji. Vsi izpiti šolanih psov, ki potekajo v klubih, ki so članice KZS, so tako mednarodno veljavni. Vodnik in pes pa po izpitu dobita delovno knjižico, potrjeno s strani KZS.

V Klubu ljubiteljev psov K-9 se zavedamo, da je povprečnemu lastniku psa težko iz starega in novega kinološkega znanja izmotati pravo nit, ki bi bila uspešna in preprosta pri vzgoji in šolanju psov. Vsakega psa je potrebno obravnavati posebej. Skupno pri mladičkih je njihova starost, igrivost, vedenjske težave (npr. grizenje, lajanje, vlečenje ipd.). Reševanje težav pa je lahko zelo različno. Na to vpliva okolje, kjer mladiček raste, vzgoja, pasma, znanje in osebnost vodnika. Prav zato ni vseeno kakšno pasmo si bomo omislili. Izbira zaradi videza, opisa v knjigi, popularnosti ali filma je popolnoma zgrešena. Svetujemo, da se pred nakupom posvetujete z vzrediteljem, ki pasmo vzreja in si jo lahko večkrat ogledate. Prav tako lahko pokličete na Kinološko Zvezo Slovenije, kjer vas bodo usmerili v pasemske klube. Lahko pa obiščete naš klub kjer boste dobili ogromno informacij glede pasem, vzgoje in šolanja.

Kdaj z mladičkom v pasjo šolo?

Najbolje takoj ko ga dobite oz. potem, ko ste ga cepili proti kužnim boleznim in steklini. V pasjem življenju poznamo (obdobja pred rojstvom, novorojenci do 14. dne, čas primarne socializacije 3-14 dan, prehodno obdobje 4-21 dan, obdobje pridobivanja zavesti o pripadnosti 21-28 dan, drugo obdobje poistovetenja z lastno vrsto 28-35 dan, sekundarna socializacija 5-16 tednov, obdobje zvedavosti med 5 in 7 tednom, itd…) V vsakem obdobju je pomembno kaj s psom počnemo in česa ne. V pasji šoli vas bomo vodili skozi pasja obdobja in vam pomagali pri vzgoji in šolanju. Naučili vas bomo, kako usmeriti pasji nagon, kako preprečiti neželena vedenja, kako se pravilno igrati … Telesno in umsko psi dozorijo zelo različno, zato je socializacija v zgodnjem obdobju zelo pomembna. Zgrešeno je mnenje, da s psom začnemo obiskovati pasjo šolo, ko doseže 1 leto. Pri tem smo namreč vsa pomembna obdobja in čas socializacije že zamudili.

Zakaj mala šola ni dovolj?

Telesno in umsko psi dozorijo različno. Telo in temperament se dokončno oblikujeta do nekako četrtega leta. Okoli enega leta utegne narasti agresivnost in prevzemanje vodstva predvsem pri psih, ki so bili prikrajšani za socializacijo v zgodnjem obdobju. V tem obdobju vplivajo na odraščajoče pse hormoni, kar vpliva na njihovo čustveno ravnovesje. Samičke doživijo svojo prvo gonitev. Pri samcih in samicah se začne obdobje, kjer je okolica še bolj zanimiva, kot prej. Zato vsem lastnikom priporočamo nadaljevanje šolanja, saj mala šola enostavno ni dovolj za odraščajoče pse. To je nekako tako, kot bi obiskovali vrtec, osnovno šolo »preskočili«, nato pa ugotovili, da nekaj ne štima. Po mali šoli bo še večji poudarek na posameznih vajah predvsem na odpoklicu. Ta vaja je najbolj zahtevna za vodnike, vendar z doslednostjo, trudom in dobrim vodenjem lahko dosežemo dober odpoklic. V klubu K-9 vas bosta inštruktorja vodila skozi začetni tečaj, kjer boste s psom nadgradili delo iz male šole, skupaj odpravljali težave, ki so se pojavile in vas vodila vse do izpita A iz poslušnosti. V tem tečaju boste že nekoliko bolj samostojni pri delu s psom. Cilj šole namreč je, da ste po koncu tečaja samostojni, kuža pa je poslušen tako doma kot drugje. Inštruktor vaše delo nadzoruje in popravi, če je to potrebno. Po opravljenem A izpitu imate že dovolj znanja in izkušenj, da se lahko s psom prijavite za delo v terapevtskih vodah. V društvu K-9 imamo terapevtske pare, ki izvajajo terapije v šolah, knjižnicah, domovih ostarelih…

Kaj je BBH?

BBH je izpit za psa spremljevalca, ki je sestavljen iz treh delov. Teoretičnega preizkusa za vodnika, preizkus obnašanja psa v urbanem okolju in preizkus poslušnosti na vadišču. Na izpit se lahko prijavimo s psom, ki ima 14 mesecev. Izpit sam po sebi ni tako zahteven, vendar zahteva od psa daljšo pozornost. Vaje se izvajajo z in brez povodca. Pes mora biti na izpitu dobro vodljiv, poslušen in socialen. Izpit je namenjen vsem, ki imajo psa, ki želijo s psom delati višje izpite po IGP programu, sledenju, agilitiju. Vodnik in pes po končanem izpitu dobita od Kinološke zveze delovno knjižico, vodnik pa dokazilo o opravljenem izpitu za »vodnika psa spremljevalca«.

Enota reševalnih psov K-9 Novo mesto

BBH je tudi osnova in pogoj za vse, ki bi želeli psa šolati za iskanje pogrešanih oseb. V klubu deluje enota reševalnih psov, ki šteje 12 članov. Med njimi so 3 inštruktorji reševalnih psov, ki svoje znanje prenašajo na nove vodnike. Trenutno je na šolanju 6 bodočih reševalnih parov. Šolanje poteka skozi celo leto. Vodniki se teoretično izobražujejo v IC URSZR na Igu in VOC GPU v Gotenici. Predavanja zajemajo: Potresne nevarnost in poznavanje nevarnosti v ruševinah, poznavanje nevarnosti v gorah poleti in pozimi, prvo pomoč ponesrečencu, prvo pomoč psu osnove orientacije in uporabe GPS, uporabo radijskih zvez ZA-RE, uporabo vrvi in vrvne tehnike ter transport vodnika in psa s helikopterjem. Na koncu ciklusa predavanj vodniki opravljajo tudi preizkus znanja iz prej navedenih tematik. V predpisani starosti psa (18, 20 mesecev) lahko reševalni team v skladu z Mednarodnim izpitnim pravilnikom FCI – IRO, pred verificiranimi sodniki, opravlja preskus usposobljenosti na prvi ali drugi stopnji težavnosti. Člani redno sodelujejo na iskalnih akcijah na Dolenjskem in Posavju.

V klubu pa imamo po novem tudi prvo vodnico z mantrailing psom. Izraz mantrailing prihaja iz angleščine. MAN je oseba in TRAILING je iskanje točno določene osebe s pomočjo njenega individualnega vonja, bodisi v urbanem okolju ali v naravi. Pes išče na oprsnici in dolgem povodcu, pred iskanjem pa »vzame« vonj preko predmeta od osebe, ki je pogrešana. Po navadi je to kakšen osebni predmet, ki ga vodnik psu ponudi pred iskanjem.

V klubu K-9 smo izšolali že preko 500 vodnikov in njihovih psov. Redno opravljamo izpite šolanih psov pri Kinološki zvezi Slovenije z zavidljivimi rezultati. Naši člani pa se udeležujejo tudi svetovnih prvenstev (IRO svetovno prvenstvo reševalnih psov 2015- 4 mesto posamično in 1 mesto ekipno erps).

Vpis v šolo

S tečaji pričnemo v mesecu septembru. Uvodni sestanek bo 12. in 13. septembra ob 10. uri pod Cineplexom v Novem mestu na zelenici. Tečaji potekajo 2-krat tedensko, ob torkih in četrtkih, ob 17. uri. Če bi se nam želeli pridružiti, pišite na klubski e-mail: klub.k9@gmail.com ali pa pokličite na tel. št. 041 775 982. Vse podatke najdete tudi na spletni strani www.pes.si.

Jana Stankovič, Klub ljubiteljev psov K-9

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih