fbpx
Mestnik
(Foto: Necenzurirano.si)
Aktualno Novice Politika

Se bodo dijaki in osnovnošolci tretje triade samotestirali?

Zadnje dni je med starši, učitelji in ravnatelji napoved o verjetnem samotestiranju dijakov in nekaterih osnovnošolcev dvignilo ogromno prahu. Učitelji in ravnatelji so v prejšnjem tednu iz strani Ministrstva za šolstvo namreč že prejeli okrožnico, v kateri jih pozivajo, da starše povprašajo o interesu za privolitev k samotestiranju otrok.

A več kot to, da se razmišlja o uvedbi tega postopka ob ponovnem odpiranju šol, šolniki tudi sami ne vedo, starši pa se na njih obračajo s številnimi vprašanji, vendar žal neuspešno. Iz ministrstva sicer zatrjujejo, da bodo ravnatelji vse informacije prejeli pravočasno, da pa je trenutno poudarek zgolj na tem, da preverijo, kakšen je interes s strani staršev in otrok. Vendar pa so ravnatelji mnenja, da bi kljub vsemu morali imeti več informacij že sedaj, v času, ko pobirajo prijave, saj bi se tako tudi starši lahko lažje odločili, ali ukrep podpirajo ali ne.

Testi za samotestiranje že naročeni

Samotestiranje naj bi bilo sicer popolnoma prostovoljno, učenci in dijaki pa naj bi ga izvajali doma in ne v šoli, kot to že počnejo v Avstriji. Kljub temu, da se še ne ve, kakšen interes je po tem in ali bo samotestiranje resnično zaživelo, pa je ministrstvo 300.000 tovrstnih testov že naročilo. Pošiljko pričakujejo 14. aprila.

Mnenja staršev se krešejo

Na družabnih omrežjih je s strani staršev možno zaznati ogromno ogorčenja in neodobravanja novomeških osnovnih šol že povprašali o odzivu. Prijave zbirajo do danes oz. do jutri, zato odgovore pričakujemo v naslednjih dneh.

Minister za zdravje Janez Poklukar je za novinarsko hišo RTV Slovenija razkril, da je »cilj pripraviti ustrezen film, ki bo ponazarjal, kako se izvaja ta test, infografiko, narediti prvo izobraževanje z zdravstvenimi delavci v šolah in potem v nadaljevanju praviloma izvajati, vsaj kolikor smo doslej govorili znotraj stroke v domačem okolju in potem posredovati rezultate odgovornim.«

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih