fbpx
Mestnik
FOTO: Občina Šentjernej
Aktualno Novice Starševstvo & otroci Vrtci, šole, študij

Šentjernej: Slovesno odprtje učne poti

V Šentjerneju so danes odprli nekaj več kot 800-metrsko učno pot, ki jo je tamkajšnja občina s pomočjo projektnih partnerjev uredila na območju Osnovne šole Šentjernej in otroškega vrtca. Naložba je skupaj z davkom stala nekaj manj kot 320.000 evrov. Skoraj 150.000 evrov sta zanjo prispevala Evropski sklad za regionalni razvoj in država.

Nekaj manj kot 70 odstotkov razlike je pokrila občina, preostalo pa je bil strošek projektnih partnerjev, je navedel direktor šentjernejske občinske uprave Samo Hudoklin.

Omenjena učna pot predstavlja občino v malem. Glavni cilj projekta je ohranitev ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter habitatnih tipov v povezavi s kulturno dediščino. Otrokom in drugim občanom pa želijo z njo približati naravovarstvene in kulturno-varstvene vsebine brez nepotrebnega poseganja v varovano naravno in kulturno dediščino, je še dejal Hudoklin.

Po občinskih podatkih je projekt med drugim obsegal obnovo lesenega kozolca oz. toplarja in vodnjaka, ohranitev starih sort hruške, zasaditev medovitih zelišč, dišavnic, grmovnic in različnega drevja. Zasadili so tudi vinsko trto in zgradili brajdnik, namestili tematska otroška igrala in orodja za moč, uredili igrišče in didaktično igralo z rožo vetrov. Pot premore tudi izvir Minutnik in učilnico na prostem, poroča STA.

FOTO: Občina Šentjernej

Ob poti so namestili različne opozorilne table, tudi tablo s prikazom bližnjega Krakovskega gozda oz. mokrišča, s številnimi ogroženimi živalskimi vrstami. Postavili so tudi čebelnjak in interaktivno elektronsko točko, ki opisuje pomen šentjernejske učne poti in značilnosti naravne ter kulturne dediščine Šentjernejske doline.

Poleg občine, ki je bila nosilka projekta, so projektni partnerji še Osnovna šola Šentjernej, Vrtec Čebelica Šentjernej, Društvo čebelarjev Šentjernej in Kmetijska trgovina Cerjak, so še navedli na šentjernejski občini.

Kot je ocenil ravnatelj Osnovne šole Šentjernej Aljoša Šip, bo šentjernejska učna pot bogato prispevala k izobraženosti in ozaveščanju predšolskih in šolskih otrok, zanimiva pa je tudi za preostale občane in obiskovalce Šentjerneja. Učna pot sicer povzema naravne danosti Šentjernejskega polja, Gorjancev in Krakovskega gozda, je še pojasnil.

Avtor arhitekturne zasnove poti je arhitekt Borut Simič, sodelovala sta še Boštjan Košir in Vesna Hrovat.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih