fbpx
Mestnik
Foto: Svet24
Aktualno Dogodki Novice

Smo v oranžni fazi, matura bo letos potekala po predvidenem šolskem koledarju

Včeraj je bilo ob opravljenih 4816 PCR testih na novo potrjeno 1034 okužb. Delež pozitivnih tako znaša 21,5 odstotka (prejšnji teden je delež znašal 23,3 odstotkov)

Sedemdnevno povprečje po današnjih podatkih znaša 706.

Okužbe v JV regiji

Novo mesto:15, Črnomelj:9, Metlika: 1, Kočevje: 9, Ribnica: 10, Loško Potok:1, Trebnje:8, Šentjernej:12, Žužemberk:1, Straža:1, Semič:2, Mokronog – Trebelno:3, Dolenjske Toplice:1, Mirna Peč:1

Matura bo!

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na novinarski konferenci dejala, da letošnja matura bo, in sicer bo izpeljana na način, ki je bil predstavljen že decembra lansko leto. Tako koledar obeh matur, poklicne in splošne, ostaja nespremenjen, kar pomeni, da se splošna matura s pisanjem eseja iz materinščine, začenja v torek, 4.maja.

“Zavedam se, da je že v običajnih razmerah ta zrelostni izpit velika skrb in pomembna prelomnica, v teh nepredvidljivih časih, pa je skrbi in nejasnosti pričakovano še več,” je dejala.

Maturanti bodo lahko zaradi visokorizičnega stika prekinili karanteno

Franc Vidnišar, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje, je spomnil, da so cepljenje maturantom omogočili, da bi jim zagotovili čim bolj nemoreno izvedbo mature. Maturanti, ki so se prijavili na cepljenje, bodo prvi odmerek dobili ta petek. Bodo pa maturanti imeli izjemo, in sicer bodo imeli možnost prekinitve karantene zaradi visokorizičnega stika. V takem primeru bo maturant moral največ 24 ur pred vsako obveznostjo opraviti PCR test, obveznost pa bo opravljal v ločeni učilnici, pod nadzorom učiteljev, ki so bolezen preboleli ali pa so bili že cepljeni. Bodo pa šole v tem primeru morale zagotoviti ločene vhode do učilnic.

Okužbe po srednjih šolah sicer niso množične, več učencev pa je v karanteni. Predvčerajšnjem je bilo v karanteni 199 maturantov, ki jih je precej več kot okuženih. “Za tiste v karanteni bomo poskrbeli tako, da bodo imeli na voljo PCR teste. Tisti, ki bodo na spomladanskem roku okuženi in mature ne bodo mogli opravljati, bodo s predložitvijo potrdil lahko maturo opravljali na jesenskem roku,” pravi Direktor državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Ali bodo imeli maturanti prednost pri opravljanju PCR-testa? Vidnišar je ob tem dejal, da bo Ministrstvo za zdravje, vsa mesta, ki to testiranje opravljajo, prosilo, da jim da prednost.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih