fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Novice Zanimivosti & Zabava

SNEŽENI MOŽ – nekoč divja snežna pošast, danes glavni simbol zime

Nekateri mu pravijo tudi “duh zime”, saj s svojo pojavo včasih zares daje občutek človeške pojave, ki se zaradi snežene sestave skorajda zlije z okolico. Je ena izmed prvih idej, ki jo predvsem otroci dobijo ob pogledu na prve snežinke. Ja, to je snežak

Sneženega moža ljudje poznajo že več kot stoletje. Vendar večina ljudi ne ve, kakšen pomen dejansko izražajo in od kod izvirajo. Priznamo, tudi mi ne. Zato smo zadevo raziskali in izvedeli kar nekaj zanimivih dejstev, za katere smo prepričani, da bodo popestrile tudi vaše razpoloženje ter navdihnile ustvarjalnost.

Po nam dostopnih podatkih se je prva snežna skulptura pojavila konec 15. stoletja. Legenda pravi, da jo je leta 1493 razvil italijanski kipar, arhitekt in pesnik Michelangelo Buonarotti, ki jo je narisal in vključil kot ilustracijo v otroški pesmarici, izdani v Leipzigu. Torej se snežak prvič dejansko ni pojavil na snegu, temveč zgolj v ilustraciji. Pisne omembe sneženega človeka pa so se pojavile šele v 18. stoletju, kjer je govora o “lepem snežaku” velikanskih razsežnosti, izraz pa izhaja iz nemške besede “schneeman”.

Sprva upodobljeni kot neprijazne snežne pošasti

Prvi snežaki so bili upodobljeni kot neprijazne, divje snežne pošasti impresivne velikosti. Kar pa ni naključje, saj so v tistih časih vladale precej neusmiljene zime, ki so prinašale hude zmrzali in hladne snežne zamete ter povzročale veliko težav. Med ljudmi je zato vladalo prepričanje, da zima ogroža ljudi, kar so uprizarjali tudi snežaki. Pomemben pa jim je bilo tudi čas, v katerem so jih postavljali. Verjeli so, da je njihovo kiparjenje ob polni luni za človeka nevarno, saj naj bi se neposlušnost človeka spremenila v grozne nočne more, nočni strah in vse vrste neuspehov.

Na Norveškem je obstajala legenda, da je pozno zvečer zaradi zaves nevarno gledati zasneženo postavo, poleg tega pa so verjeli, da če ponoči srečamo snežaka, to pomeni slab znak, zato je bilo priporočljivo, da se mu izognejo.

V Rusiji so snežake gradili že od pradavnih poganskih časov in jih cenili kot duhove zime. Vsak otrok ga je znal narediti z lastnimi rokami. Preko snežakom so izražali spoštovanje in naravo prosili za pomoč pri krajšanju trajanja hudih zmrzali.

Kmalu so postali “prijaznejši”

Snežna “bitja” so postala prijaznejša šele v 19. stoletju in kmalu so postala nenadomestljiv simbol in atribut božiča in novega leta. Snežak s prijaznim nasmehom, obkroženim z veselimi otroki, se je vedno pogosteje pojavljal tudi na voščilnicah, ki so hitro pridobile na popularnosti. Kar pa je zanimivo, je to, da je po mnenju evropskih ljudstev snežak vedno bil moško bitje, nikoli se ni pojavila “snežna ženska”.

Voščilnice s podobo snežaka so hitro pridobile na popularnosti (FOTO: VDC Črnomelj)

Izpolnjujejo skrite želje ljudi

Po stari evropski prispodobi je sveti Frančišek Asiški ustvarjanje snežnih figur obravnaval kot poseben način boja z demoni. Po drugi evropski legendi pa so snežaki predstavljali angele, saj je sneg “dar z neba”. Verjeli so, da snežak kot angel lahko Bogu posreduje prošnje ljudi. Iz sveže zapadlega snega so tako hitro izdelali snežaka in mu prišepnili svojo željo. Ko se bo stopil, pa bo njihova prošnja oz. želja takoj dostavljena v nebesa in kmalu tudi izpolnjena.

Simbolika dekoriranja snežakov

Po tradiciji so snežake vedno postavljali ob hišah, jih radodarno opremili in okrasili z gospodinjskimi pripomočki in venci, jih zavili v rute ter jim priložili razvejano metlo. Namesto nosu so snežaki imeli korenček, ki naj bi po starem verovanju spodbudil žgane pijače z namenom, da jim pošiljajo pridelke in plodnost. Obrnjeno vedro na glavi pa simbolizira bogastvo v hiši. V Romuniji imajo zanimiv običaj dekoriranja snežaka – okrasijo ga namreč s kroglicami iz česnovih glav, kar naj bi prinašalo zdravje družinam ter ščitilo pred zli duhovi.

Nastale so številne pravljice

Snežak kot pojava predstavlja tudi neskončen vir domišljije pisateljev, ki so o njem napisali številne otroške pravljice. Ena izmed najbolj znanih tovrstnih pravljic je pravljica pisatelja H .C. Andersena z naslovom “Sneženi mož”. V zgodbi nastopa pes, ki snežaku pripoveduje svoje življenje, o ljudeh in o peči. In tudi snežni mož je imel nerazložljivo željo, da bi se približal peči. Zdelo se mu je, da je v peč zaljubljen. Zato je namesto, da bi užival v zmrzalih, hrepenel in gledal peč skozi okno. Prišla je pomlad in sneženi mož se je stopil. Takrat pa je tudi kuža spoznal, da je ljubezen v življenju zelo pomembna.
Snežak tako velja za enega najljubših novoletnih likov. Prav tako pa tudi danes ostaja ne le najljubša zabava otrok, temveč doživetje za cele družine.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih