fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Intervju Novice

Spregledani v času epidemije – pralnica v novomeški bolnišnici

Če gledamo dnevna poročila lahko vidimo, da so v času epidemije servisne službe, ki niso zdravstvena dejavnost in vsi ostali prevečkrat spregledani, a so prav tako pomemben člen, da v dejavnosti vse poteka nemoteno. Pogovarjali smo se z gospo Marjeto Bevec, ki je vodja Službe za preskrbo s perilom v novomeški bolnišnici.

Marjeta Bevc

Najprej strah pred neznanim

Ob prvem valu epidemije se jim je količina umazanega perila povečala zaradi varnostnih ukrepov in protokolov slačenja in oblačenja ter razkuževanja kar posledično terjajo veliko več perila. Kot je povedala gospa Marjeta je bil prvi izzvi strah pred neznanim, ki se je pojavil ob dejstvu, da so se zapirale vse preostale dejavnosti. Postavljala so se vprašanja, kako se bodo v pralnici rokovali z okuženim perilom in ali bodo sploh lahko opravili svoje delo pri tem pa ostali varni. »Povezali smo se s higieničarko bolnice, ki nam je razložila, da je postopek dela enak, kot pri ostalih virusih, da pa ključna vestna uporaba varnostnih protokolov in zaščitne opreme, kar je tudi sicer pravilo pri kužnem perilu,« pojasni Marjeta. Delavke v pralnici poleg običajne delovne uniforme : hlače, majica, jakna z dolgimi rokavi, uporabljajo še rokavice, predpasnik, masko in kapo ter zaščitna očala.

Na dan operejo 2600 kg perila

V Splošni bolnišnici Novo mesto vsak dan v povprečju operejo 2600 kg perila. Poleg pranja svojega perila pa skrbijo tudi za perilo Splošne bolnišnice Brežice.

Likanje v pralnici

Kako poteka postopek pranja perila od Covid bolnikov?

V pralnici poleg perila od Covid bolnikov skrbijo tudi za osebno varovalno opremo zaposlenih, ki so v stiku z okuženimi bolniki. »Kužno perilo prihaja v pranje v posebnih vrečah, ki so rumene barve. Ta barva je za nas opozorilo, da je perilo , ki je v njih kužno in zahteva poseben način rokovanja in pranja,« pove Marjeta.

.

V novomeški pralnici že 15 let vzdržujejo Certifikat RAL

Nedavno so prejeli zaključno poročilo s strani Inštituta Hohenstein o izpopolnjevanju vseh zahtev higiene v skladu z Ral standardom. »To je neke vrste dokaz, da naša pralnica dosega vse zahteve, ki jih predpisuje nemški Inštitut za zagotavljanje kakovosti in izdaje certifikatov, RAL, na podlagi opravljenih kontrol s strani Laboratorijev iz Hohenstein.Uspešno preverjanje zunanje inštitucije oz. pridobitev certifikata nam vsekakor potrjuje, da delo opravljamo kvalitetno, na kar smo zelo ponosni,« pravi vodja Službe za preskrbo s perilom.

Za konec pa nam Marjeta še omeni, da v okviru pralnice deluje tudi šivalnica, ki je v začetni fazi epidemije pomagala pri izdelavi zaščitnih mask in kap, ki jih je v prvem valu epidemije na tržišči primanjkovalo. » Rada bi pohvalila tudi njih, saj so pomemben člen v verigi naše bolnišnice.«

K.N.

Foto: SB Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih