fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Starostniki bodo vitamin D lahko dobili na recept

Znano je, da je ena izmed najuspešnejših metod za preventivo pred okužbo s Covidom-19 in tudi za lažji potek bolezni jemanje vitamina D. Strokovnjaki so namreč mnenja, da bi bilo potrebno ta vitamin uvrstiti med strateško pomembne zaščitne ukrepe v boju z novim virusom.

Očitno je kljub krajšemu zatišju ta ugotovitev naletela na plodna tla, saj slovenska stroka aktivno pripravlja nacionalni načrt, kako s tem »sončnim« vitaminom preskrbeti vse prebivalce Slovenije. Prvi dosežek delovne skupine je že tu. Uspeli so namreč doseči, da bodo oskrbovanci v domovih za starejše po vsej Slovenije deležni vitamina D, stroške pa bo krila zavarovalnica. »To je velik napredek,« je izpostavila dr. Marija Pfeifer, vodja skupine za preskrbljenost z vitaminom D iz Združenja endokrinologov Slovenije.

»Raziskave kažejo, da je vitamin D najbolj učinkovit v preventivi proti koronavirusu in drugim boleznim, če so ga posamezniki prejemali prav vsak dan ali pa vsaj enkrat tedensko,« razkriva dr. Pfeifer.

Kritično raven prisotnosti vitamina D je zaznati predvsem v obdobju tik pred pomladjo, saj do takrat večina že porabi zaloge, ki si jih je nabrala tekom sončnejših obdobij. Denimo poleti ustrezno količino vitamina dobimo že z opoldanskim 20-minutnim sprehodom. Glede na to, da vremenoslovci napoveduje »zimske« dneve še nekaj časa v zimo, je tako zelo dobrodošlo, da ga dodatno vključujemo v prehrano.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih